Ion Chicu reclamă atacuri la adresa CEC din partea unor partide politice și politicieni. Ce spun experții
-
21 Septembrie 2020 13:25
Premierul Ion Chicu reclamă atacuri pe care le consideră neîntemeiate la adresa Comisiei Electorale Centrale din partea unor partide politice și politicieni. Subiectul a fost abordat de premier și în cadrul unei discuții cu ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck Hogan.
Diplomatul american consideră însă important să fie întreprinse acțiunile necesare pentru a nu fi repetate greșelile din alegerile precedente, iar experții consideră criticile la adresa CEC drept parte a procesului politic. Analiștii mai cred că implicarea premierului în dezbaterile politice infirmă caracterul tehnocrat al guvernului său.
Premierul Ion Chicu invocă „atacuri neîntemeiate” asupra Comisiei Electorale Centrale din partea unor forțe politice. La tradiționalul briefing de la începutul săptămânii, șeful guvernului a îndemnat politicienii să nu mai facă declarații despre posibila fraudare a alegerilor.
Unele forțe politice continuă atacurile, neîntemeiate în opinia mea, asupra CEC. De aceea, eu fac un apel către toți acei responsabili, către politicieni, să nu fraudeze alegerile prin insinuări că alegerile se fraudează, a spus premerul Chicu.
Amintim că Ion Chicu a abordat subiectul privind „atacurile frecvente din ultimul timp asupra CEC” și în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul SUA, Dereck Hogan.
Pe de altă parte, expertul Mihai Mogâldea consideră că acuzațiile politicienilor la adresa CEC fac parte din procesul politic și nu reprezintă o noutate în această campanie, mai ales în contextul mai multor îngrijorări legate de corectitudinea procesului electoral și a membrilor Comisiei.
De aceea declarația premierului Chicu se înscrie într-o agendă binecunsocută a guvernării care încearcă să spele imaginea destul de șifonată a CEC, prin acuzații la adresa partidelor de opoziție precum că acestea ar pune presiuni asupra CEC. Nu este importantă viziunea diferitor partide politice asupra CEC. Este important ca CEC să-și facă treaba, a precizat Mihai Mogâldea .
În plus, potrivit lui Mihai Mogâldea, implicarea lui Ion Chicu, cel care se declară un premier tehnocrat, în dezbaterile politice și criticile aduse opoziției, trădează atitudinea sa părtinitoare și de favorizare a partidelor de la guvernare.
Amintim că ultima săptămână mai multe partide politice au criticat CEC, dar și unele decizii ale autorității electorale, precum circulara care limitează participarea partidelor în campania pentru prezidențiale, sau gestionarea organizării alegerilor în afara țării. CEC a respins acuzațiile.
La rândul său, ambasadorul american Dereck Hogan a menționat într-un editorial publicat de portalul SP din Bălți că autoritățile și funcționarii electorali trebuie să întreprindă pașii necesari pentru a preveni comiterea greșelilor din trecut. El a amintit că recent OSCE și-a exprimat îngrijorarea în privința riscului de cumpărare a voturilor și de utilizare a resurselor administrative, precum și față de activitatea presei controlate politic, manipularea sau presiunile asupra alegătorilor din stânga Nistrului, etc.