Ion Chicu: Povara în achitarea garanțiilor de stat către BNM ar putea fi redusă
-
05 Decembrie 2019 08:27
Premierul Ion Chicu anunță că povara Guvernului în ceea ce privește deservirea garanțiilor de stat emise pentru acoperirea fraudei bancare ar putea fi redusă. Banca Națională și Ministerul Finanțelor urmează să elaboreze un mecanism în acest sens. Despre aceasta s-a discutat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Astfel, Ion Chicu a anunțat că Guvernul ar putea economisi aproximativ 600-700 de milioane de lei, transmite IPN.
„O decizie foarte importantă luată în cadrul CSS se referă la întreprinderea unor pași concreți pentru reducerea poverii asupra bugetului din cauza deservirii garanțiilor pe care le-a oferit executivul pentru acoperirea fraudei bancare”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.
Potrivit lui, actualmente, Guvernul achită aproximativ 1,3-1,4 miliarde de lei în fiecare an pentru stingerea datoriei pe care și-a asumat-o prin emiterea garanțiilor de stat. „Jumătate din sumă este partea de bază a datoriei și jumătate constituie dobânda pe care o plătim. Noi ne-am înțeles că Banca Națională și Ministerul Finanțelor, în termeni restrânși, vor veni cu un mecanism pentru ca Guvernul să nu aibă cheltuieli atât de mari cel puțin în ceea ce privește dobânda pe care o plătește. Eu sunt sigur că vom găsi acest mecanism”, a explicat prim-ministrul.
Astfel, bugetul ar urma să economisească aproximativ 600-700 milioane de lei.
Totodată, șeful cabinetului de miniștri a explicat că actualul Guvern își dorește ca în 2020 să dea un impuls economiei, astfel încât în 2021 creșterea economică să fie de 9-10%. Potrivit lui, este un obiectiv absolut realizabil. Premierul spune că acest lucru poate fi făcut prin investiții serioase în infrastructură, ceea ce face parte din planurile Guvernului. „Anul viitor, la cele patru miliarde de lei care sunt prevăzute în buget, vrem să adăugăm în sectorul infrastructurii proiecte în sumă de circa 300 milioane de dolari. Aceasta înseamnă 5,3 miliarde de lei suplimentar. Pentru acest scop noi deja am inclus în buget o parte din această sumă. Imediat ce proiectul bugetului va fi publicat în Monitorul Oficial, eu cred că aceasta va fi pe 20-21 decembrie, imediat vom lansa procesul de achiziții publice care durează 70-80 de zile”, a notat Ion Chicu.
Premierul se arată convins că procesul de contractare a companiilor care se vor ocupa de dezvoltarea infrastructurii, cel mai probabil de peste hotare, ar trebui să se încheie în luna martie. Ion Chicu anunță că deja există documentația pentru reparația a câtorva sectoare care însumează circa 350 de kilometri de drum.
Totodată, șeful cabinetului de miniștri susține că aceste investiții în infrastructură vor majora datoria externă a Republicii Moldova de la 25% la 32% din Produsul Intern Brut. „În schimb, vom avea drumuri. Dacă nu vom face acest lucru, peste cinci ani, oricum vom ajunge la 35% datorie externă și nu vom avea infrastructură, „doar vom consuma credite”, menționează premierul.