Ion Chicu: Fără procurarea asigurărilor sistemul medical intră în colaps

  • 02 Aprilie 2020 08:36
Ion Chicu: Fără procurarea asigurărilor sistemul medical intră în colaps

Premierul Ion Chicu susține că fiecare cetățean al Republicii Moldova este obligat prin lege să dețină poliță de asigurare. Oficialul precizează că de procurarea asigurărilor depinde sistemul medical, inclusiv salariile medicilor, echipamentele și testele pentru depistarea coronavirsului. Declarațiile oficialului vin în contextul în care Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat o decizie prin care moldovenii din diasporă vor trebui să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă, transmite IPN.

„Sistemul medical din Moldova, încă din 2003, este finanțat aproape exclusiv din primele de asigurări pe care le achităm noi, cetățeni, și transferurile de la bugetul de stat doar pentru acele categorii care sunt finanțate de stat, este vorba de copii, studenți, persoane cu dizabilități, pensionari, pentru aceștia statul plătește. În cazul în care ești angajat oficial, această contribuție o plătește angajatorul, el face transferul în fiecare lună. Atunci când nu ești angajat, conform legii, până la data de 31 martie ești obligat să procuri polița. Ești apt sau neapt, trebuie să faci lucrul acesta”, a declarat Ion Chicu în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Deși în spațiul public s-a menționat faptul că o parte din moldovenii care revin acasă în zilele respectiv practic nu sunt rezidenți ai Republicii Moldova, Ion Chicu face trimitere la solidaritate.

„Este principiul solidarității și asigurării. Indiferent, tu vei fi deservit de sistemul medical sau nu, tu trebuie să procuri polița de asigurare. Poți să nu te duci zece ani în sistemul medical, te duci al 11-lea și îți faci o operație care pe stat îl costă 100 de mii de lei sau mai mult. Că are deficiențe sistemul medical, că nu tot timpul se oferă serviciile respective, aceasta nu înseamnă că nu trebuie să procurăm polițele. Altfel, nu vă supărați, dar medicul de la spitalul de infecțioase „Toma Ciorbă” nu are salariu, echipament”, a adăugat prim-ministrul.

Ion Chicu spune că nimeni nu va fi exceptat de la procurarea poliției de asigurare, decât cei care sunt asigurați de stat.

„Noi toți suntem egali în fata statului și noi trebuie până la 31 martie să avem poliță de asigurare, altfel, sistemul medical intră în colaps. Noi trebuie să achităm polița, altfel medicii nu au salarii, nu au teste pentru coronavirus și nu au nimic. În Moldova sunt persoane care au probleme mult mai mari decât cei care au fost și au lucrat în afara țării. Noi suntem obligați să cumpărăm polița de asigurare. Este legea respectivă și noi trebuie să o executăm”, a punctat premierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău