Ion Chicu: Avia Invest oferă temei pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului

  • 21 Ianuarie 2020 09:11
Ion Chicu: Avia Invest oferă temei pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului

Premierul Ion Chicu susține că Avia Invest, compania care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, oferă temei ca acest contract de concesionare să fie reziliat. Șeful cabinetului de miniștri afirmă că actualmente se analizează datele privind investițiile făcute de compania concesionară și timp de o lună ar putea fi inițiat procesul de reziliere a contractului, transmite IPN.

„Contractul de concesiune a fost încheiat în 2013 astfel încât statul să fie prejudiciat și ca statul să aibă șanse minime de a-l rezilia. Bine că concesionarul ne oferă raționamente pentru a porni rezilierea acestui contract. Agenția Proprietății Publice face evaluarea modului în care concesionarul Avia Invest își îndeplinește obligațiunile conform contractului – datele preliminare arată că el nu a făcut investițiile pentru etapa întâia și a doua, prevăzute în contract. Acesta este temei pentru reziliere. Guvernul nu se împacă cu situația respectivă, noi considerăm că statul a fost prejudiciat. Astfel, acțiunile noastre vor fi îndreptate spre rezilierea acestui contract”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Totodată, Ion Chicu a enumerat riscurile care există în relația dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional, care are o misiune zilele acestea la Chișinău. Ion Chicu spune că primul dintre acestea este solicitarea FMI de a fi majorate tarifele interne la gaz. „Este zero probabilitate că vom accepta majorarea tarifelor pentru că nu există temei economic. De la 1 ianuarie cumpărăm gazul de la Gazprom cu un preț esențial mai mic, deci nu există absolut nicio întemeiere pentru a majora tarifele. Al doilea risc ține de faptul dacă va accepta sau nu FMI dorința noastră de a investi în infrastructura drumurilor. Încă discutăm. Atestăm cu satisfacție o flexibilitate și aici”, a comunicat șeful cabinetului de miniștri.

Premierul rămâne optimist că Republica Moldova va continua relația cu FMI. „Dacă între timp misiunea mai scoate ceva din dosarele lor, vreo solicitare sau condiție pe care noi n-o putem accepta, asta ar însemna o pauză în relația cu FMI. Noi am declarat și rămânem convinși că putem accepta doar condiții care nu sunt în detrimentul economiei și cetățenilor Republicii Moldova. Noi nu încheiem acorduri cu partenerii străini cu orice preț”, a explicat Ion Chicu.

Cu toate acestea, premierul susține că nu există riscul ca Republica Moldova să fie izolată pe plan extern pentru că acest lucru „nu mai depinde de voința unor politicieni”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău