Ion Ceban și Igor Munteanu, despre deblocarea situației politice. PSRM și ACUM rămân pe poziții divergente

  • 27 Aprilie 2019 11:11
Ion Ceban și Igor Munteanu, despre deblocarea situației politice. PSRM și ACUM rămân pe poziții divergente

Deputatul socialist Ion Ceban și deputatul blocului ACUM Igor Munteanu au opinii diferite referitor la faptul cum poate fi deblocată situația legată de lipsa unei majorități parlamentare. În timp ce unul insistă pe o înțelegere oficială referitor la o eventuală coaliție de guvernare, celălalt spune că actualmente trebuie reluată activitatea legislativului. Declarațiile au fost făcute într-o emisiune de dezbateri la ProTV Chișinău, transmite IPN.

Deputatul Ion Ceban menționează că, pentru a debloca situația actuală, blocul ACUM trebuie să renunțe la rigiditatea lui, referindu-se la faptul că deputații ACUM insistă să obțină și funcția de președinte al Parlamentului, și de cea de șef al Guvernului, și conducerea tuturor ministerelor, dar și ca socialiștii să susțină pachetul de legi propus de acesta.

Potrivit lui Ceban, pentru deblocare este nevoie de o majoritate parlamentară.

„Este foarte simplu. Stabilim agenda care legi le votăm împreună, conducerea Parlamentului revine fracțiunii PSRM, conducerea Guvernului și mai multe ministere, cu excepția celor despre care am discutat că ar veni în fortificarea atribuțiilor președintelui, revin blocului ACUM. Noi n-am pus în lista de propuneri proiecte care ar avea probleme cu o persoană sau cu alta, cu un grup etnic sau cu alt grup etnic”, a declarat Ion Ceban.

Deputatul Igor Munteanu spune că singura soluție pentru ca lucrurile să se miște din loc este ca cele două formațiuni, ACUM și PSRM, să discute despre cum poate fi deblocată activitatea Parlamentului reluând ședința în plen a Parlamentului, înființând Biroul Permanent, comisiile parlamentare și discutând soluțiile pentru alegerea președintelui Parlamentului.

Potrivit lui Munteanu , pentru crearea Biroului permanent al legislativului și comisiilor parlamentare nu este neapărat nevoie de o coaliție pentru că aceste structuri sunt formate din deputați înaintați de fracțiuni, iar fracțiunile sunt demult create în Parlament.

„Noi suntem principiali pentru că vrem ca legile pe care le-am desemnat ca fiind importante pentru deblocarea și deoligarhizarea statului să fie votate cu ajutorul unei anumite majorități în Parlament. Pentru asta putem să hibridizăm pachetul lor social cu pachetul nostru antioligarhic”, a menționat Igor Munteanu.

Atât Ion Ceban, cât și Igor Munteanu au spus că funcția de președinte al Parlamentului trebuie să aparțină anume formațiunii pe care o reprezintă fiecare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău