Primarul Chișinăului, despre mecanismul de compensații la căldură

  • 16 Iulie 2022 15:48
Primarul Chișinăului, despre mecanismul de compensații la căldură

Noul tarif la gazele naturale va genera cheltuieli considerabile pentru bugetul capitalei. O spune primarul Chișinăului Ion Ceban, potrivit căruia municipalitatea va achita 40% din factura la încălzire pentru toți locuitorii urbei care au venituri mai mici de 3 mii de lei, pentru fiecare membru al familiei. 

„Fondurile pentru întreținerea instituțiilor sociale, școli, grădinițe, nu sunt nici pe departe suficiente și n-au fost prognozate luându-se în considerare un asemenea tarif. Deci, municipalitatea trebuie să achite diferența”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

În același timp, primarul dă asigurări că și în această iarnă, municipalitatea va achita o parte din factura la încălzire pentru familiile cu venituri mici. Astfel, suma de 40% din valoarea facturii va fi transferată direct către furnizor.

„Toate familiile, unde pentru fiecare membru este un venit mai mic de 3 mii de lei, iar în cazul familiilor tinere, un venit mai mic de 5 mii de lei pentru fiecare membru, beneficiază de compensații direct la furnizor. Termoelectrica este cea care asigură cu căldură marea majoritate a blocurilor din Chișinău. Atunci când vine factura pentru perioada rece a anului, din octombrie până în aprilie, municipalitatea, din bugetul municipal, alocă 40% pentru fiecare factură pentru cele două segmente de populație. Asta înseamnă câteva zeci de mii de apartamente beneficiare. Presiunea pe buget a crescut substanțial și aici nu avem nicio compensație de la bugetul central. Dacă anterior factura era 2 mii de lei, primăria achita 800 de lei, adică 40%. Factura deja va fi 5 mii de lei și peste 2 mii de lei va fi contribuția municipalității la plata acelei facturi”, a precizat primarul Chișinăului.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a elaborat un proiect de hotărâre prin care acceptă parțial solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifului. Dacă proiectul va fi aprobat, de la 1 august vom achita 22,26 lei pentru un metru cub de gaz. Reprezentanții Guvernului nu au comentat, deocamdată, declarațiile primarului. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău