Ion Apostol, fost directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, nu crede în afirmațiile lui Vladimir Putin, care a amenințat cu arme nucleare omenirea (Revista presei)

  • 09 Martie 2022 10:44
Ion Apostol, fost directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, nu crede în afirmațiile  lui Vladimir Putin, care a amenințat cu arme nucleare omenirea (Revista presei)

Ziarul de Gardă redă tabloul evenimentelor din a 14-a zi de război din Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că continuă luptele pentru apărarea orașului Cernihiv. Totodată Ziaruld e Gradă scrie că în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost traversată de 10.288 de cetățeni ai Ucrainei, dintre care 4.588 pe direcția intrare în R. Moldova și alte 5.640 treceri la ieșire din țară. Totodată, numărul de 2.873 au constituit trecerile minorilor ucraineni de până la 14 ani inclusiv.

Ziarul Național scrie astăzi despre partea mai puțin văzută a conflictului Rusia-Ucraina, dar care poate declanșa un adevărat cutremur, care va fi resimțit și în R. Moldova. Grâu și floarea soarelui, titan, aluminiu și nichel: Rusia și Ucraina joacă un rol cheie în furnizarea la nivel global de materii prime strategice pentru uz industrial sau alimentar, notează AFP într-o analiză. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, prețurile pentru multe dintre ele au crescut la un nivel fără precedent. Prețurile petrolului, s-au apropiat luni de maximele istorice, depășind pentru scurt timp 130 de dolari pe baril pentru prima dată din 2008. În aceeași zi, prețul gazului a atins un record istoric în Europa, la 345 de euro pe megawatt oră. Uniunea Europeană importă 40% din gazul său din Rusia. Există îngrijorări mari și  în privința sectorului alimentar.  Rusia, care în 2018 a devenit cel mai mare exportator de grâu din lume, este „esențială” în hrănirea planetei, dar și capacitatea de export ale Ucrainei îngrijorează. Cele două țări sunt un „coș de cereale” pentru restul lumii.

În Europa, prețul grâului a crescut de la începutul conflictului pentru a ajunge luni la un preț fără precedent, la 450 de euro pe tonă. Ucraina, al patrulea exportator mondial de porumb, era pe cale să devină al treilea exportator de grâu după Rusia și Statele Unite.

Contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan va fi prelungit doar pentru o lună și nu pentru un an așa cum era convenit anterior. Vicepremierul Andrei Spînu spune că în contextul războiului din Ucraina, există o imprevizibilitate a livrărilor de gaze, iar din acest motiv Cuciurganul refuză să semneze contractul de prelungire cu încă un an, transmite agenția de presă IPN. Vicepremierul Andrei Spînu spune că, pentru luna martie, Guvernul va subvenționa costul energiei electrice produse de CET-uri, pentru a le acoperi pierderile. Ceea ce înseamnă că tariful energiei electrice rămâne neschimbat în martie, iar până la sfârșitul lunii ANRE va stabili noile tarife, care vor intra în vigoare de la 1 aprilie. Centrala de la Cuciurgan asigură 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. 

Dosar Media publică un interviu cu Ion Apostol, fost directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice. Acesta  spune că, nu crede în afirmațiile  lui Vladimir Putin, care a amenințat cu arme nucleare omenirea. Potrivit acestuia, există o strategie și o tactică a armelor nucleare. Rachetele intercontinentale pot fi depistate de la mare distanță când sunt lansate și atunci președintele țării vizate în atac are timp să riposteze. Dacă se ajunge la așa ceva, atunci nu mai rămâne nimic nu doar din cele două țări. Ar fi ceva îngrozitor pentru tot globul. Ce a fost la Cernobîl ne-ar părea o nimica toată”, declară Apostol.Totuși, în cazul unei catastrofe nucleare, Ion Apostol spune că iodul nu poate fi o salvare pentru populație, întrucât există mai mulți factori.

Moldstreet scrie că petrolierul moldovenesc Millennial Spirit încă mai scoate fum în Marea Neagră, arată imaginile din satelit. "Planet Labs PBC a anunțat că a colectat marți o nouă imagine prin satelit care arată un nor mare de fum negru care iese din tanker, care plutește la aproximativ 20 de mile (32 de kilometri) est de orașul ucrainean Odessa", relatează CNN.

Amintim că pe 25 februarie, Valery Zalujny, general al Forțelor Armate ucrainene a declarat că o navă care navighează sub pavilionul Moldovei, la 12 mile (19 kilometri) sud de portul Yuzhny, a fost „avariată de o navă rusă”.Era vorba de Millennial Spirit, care transporta 600 de tone de păcură și motorină când a fost lovită de o rachetă rusă, potrivit Ministerului Apărării din Ucraina. Doi membri ai echipajului au fost grav răniți, au anunțat autoritățile ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,03 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău