Iohannis, în Lituania: „E nevoie de interconectări mai multe în energie cu Republica Moldova”

  • 24 Noiembrie 2022 14:51
Iohannis, în Lituania: „E nevoie de interconectări mai multe în energie cu Republica Moldova”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în Lituania că este nevoie de interconectări mai multe în energie cu Republica Moldova, făcând referire la situația fără precedent în care se află țara vecină, după ce a rămas fără curent electric în urma valului de bombardamente rusești asupra Kievului, transmite g4media.ro.

„În ce privește interconectarea dintre România și Moldova. Eu am spus-o și a spus-o și Guvernul. Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de față am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut, însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și vreau să detaliez un pic. Interconectările directe din România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este ca atare expusă acestor atacuri”, a transmis Klaus Iohannis, în timpul unor declarații comune cu Gitanas Nauseda.

Referitor la Rusia, Iohannis a transmis că este nevoie de măsuri mai ferme din partea statelor occidentale și că ”se lucrează la astfel de abordări”, dar ”în momentul acesta nu sunt în măsură să detaliem în ce ar consta”.

Și Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, a reiterat ideea de noi sancțiuni pentru Rusia, amintind că țara sa a susținut cele mai duri măsuri pentru Kremlin.

Klaus Iohannis a mai adăugat faptul că producția și transportul de hidrogen ”sunt în atenția noastră, și în PNRR și, în paralel se lucrează la stocarea de energie electrică”, făcând referire la ”acumulatoare foarte mari care pot livra instant energie când consumul crește foarte brusc”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău