Ioan Aurel Pop: Ziua Limbii Române este o sărbătoare a sufletului românesc

  • 31 August 2021 17:11
Ioan Aurel Pop: Ziua Limbii Române este o sărbătoare a sufletului românesc

Ziua Limbii Române este o sărbătoare a sufletului românesc, fiindcă limba este efigia cea mai pregnantă a românilor, a afirmat, marți, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, la dezbaterea "Statutul actual al limbii române", transmite Agerpres.

"Ziua Limbii Române - din 1990 în Republica Moldova și din 2013 în România - este sărbătoare oficială, dar de fapt e o sărbătoare a sufletului românesc, fiindcă limba este efigia cea mai pregnantă a românilor. S-au dat multe definiții ale limbii și multe definiții ale limbii române, dar limba pentru mine înseamnă un organism viu care se naște, crește, se dezvoltă și chiar îmbătrânește câteodată și se varsă în alte limbi odată cu poporul care a creat-o și căreia i-a servit drept mijloc de comunicare. De aceea vorbim, poate incorect din punct de vedere științific, dar în limbaj colocvial despre limbi vii și despre limbi moarte. A noastră este vie și oricât de contaminată ar fi ea astăzi de neologisme, barbarisme, hiperurbanisme, de prescurtări neobișnuite, de sms-uri năstrușnice, nu trebuie să ne temem. Limba română are încă puterea de a rămâne ea însăși în ciuda acestor variate primejdii", a spus Ioan Aurel Pop în cadrul evenimentului desfășurat în Aula Academiei.

Ioan Aurel Pop a afirmat că Academia Română are rolul de a veghea asupra limbii române, a limbii literare bogate, armonioase, frumoase și capabile să comunice toate simțămintele omenești.

"Limba noastră este viața noastră și, din fericire, cred că limba are propriile mijloace de apărare, de conservare și de dezvoltare cu o condiție, să veghem ca specialiști asupra celei mai frumoase forme a limbii care este limba literară. Ne putem exprima în graiuri, putem cultiva dialectele limbii, putem avea un limbaj colocvial, dar atunci când este vorba de o ceremonie și de solemnitate, limba literară ne definește, iar a noastră este o limbă literară bogată, armonioasă, frumoasă, capabilă să comunice prin cuvinte toate simțămintele omenești, de la cele mai simple până la cele mai complicate. Această misiune de grijă asupra limbii o are Academia Română și Academia Română nu va abdica niciodată de la misiunea ei", a mai spus președintele Academiei Române.

Academicianul Eugen Simion a afirmat că limba română reprezintă semnul identității noastre ca popor.

"Limba română este semnul identității noastre. Nu vă spun un lucru nou, dar vă spun un lucru adevărat. Cine are o limbă are un popor, sau poporul există dacă are o limbă, a spus un poet. (...) Popoarele care își pierd limba devin populație, iar populațiile dispar din istorie. Limba este cea care dă identitatea", a spus acad. Eugen Simion.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Demersul legislativ a fost aprobat de Senat în ședința din 6 decembrie 2011 și de Camera Deputaților la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău