Investitorii străini trebuie să fie protejați de stat, declarații

  • 09 Septembrie 2019 16:21
Investitorii străini trebuie să fie protejați de stat, declarații

Dacă statul își dorește să fie unul atractiv pentru investitorii străini, atunci autoritățile trebuie să intervină cu măsuri corespunzătoare care să asigure protecția și atragerea investițiilor din afară. Declarația aparține reprezentanților companiei slovene „A5 Plus Nepremicnicne Poslovanje D.O.O.”, care au menționat, într-o conferință de presă la IPN, că în urma unei hotărâri judecătorești ilegale riscă să fie deposedați de un imobil procurat în Chișinău, în valoare de 500 de mii de euro.

Nicolai Grishkun, co-fondator al companiei, nu exclude că asupra judecătorului Nicolae Șova, care a și pronunțat hotărârea, au fost exercitate presiunii, iar în caz contrar este vorba despre corupție. Potrivit lui, magistratul cunoștea că decizia este una incorectă și a încercat să se ferească de acest dosar, inclusiv prin auto-recuzare, însă această solicitare i-a fost respinsă. De asemenea, aceasta a încercat să tergiverseze pronunțarea hotărârii prin amânări. Însă, într-un final hotărârea primei instanțe a fost emisă acum câteva zile. Investitorul a mai spus că încă în februarie 2018, a parvenit informația că hotărârea judecătorească va fi în defavoarea companiei slovene și că aceasta va fi deposedată de bunul imobil.

Nicolai Grishkun a mai spus că, dacă statul și-a asumat să elimine corupția și să atragă investiții străine, acțiunile autorităților trebuie să fie corespunzătoare. Reprezentanții companiei slovene s-au adresat către conducerea Parlamentului, către premier și către șeful statului, precum și alte organe competente să acorde atenție acestei situații create.

Nicolai Grishkun, a spus că între Republica Moldova și Slovenia există un acord ce prevede protecția reciprocă a investițiilor și compania a sperat că la pronunțarea hotărârii judecătorești se va ține cont de prevederile acestui acord. Mai mult, spune investitorul, speranțe au fost și odată cu schimbările de la nivelul politic, ca urmare a căror a fost promovată masiv stârpirea corupției.

Și avocatul companiei din Slovenia, Gregor Klemencic, a făcut referire la acordul dintre cele două state, care prevede protecția reciprocă a investițiilor. Potrivit lui, apărătorii sunt în așteptarea părții motivate a hotărârii de judecată, după care vor fi decide acțiunile de mai departe. În viziunea sa, o soluție ar fi negocierile între companii sau judecarea acestei cauze de către o judecătorie arbitrară dintr-un al treilea stat, nici Republica Moldova, nici Slovenia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău