Investitorii în apartamentele din strada Calea Orheiului fac apel la organele de drept

  • 01 Februarie 2021 15:35
Investitorii în apartamentele din strada Calea Orheiului fac apel la organele de drept

Un grup de locatari ai casei din strada Calea Orheiului nr.113/1, construită de compania „Glorinal”, spun că, deja de șapte ani, fosta administrație a companiei îi hrănește cu promisiuni și minciuni. Deși au plătit integral banii pentru apartamente, într-un moment au aflat că locuințele au fost puse în gaj în la o bancă de la care „Glorinal” a accesat un credit. Investitorii solicită organelor competente să investigheze acest caz și să le facă dreptate.

Într-o conferință de presă la IPN, Vitalie Jacota, unul dintre investitori, a declarat că, recent, fostul director al companiei de construcții „Glorinal”, Vasile Chirică, „mai mult s-a lăudat decât a vorbit despre situația reală și soluțiile care există”. „S-a lăudat de calitatea lucrărilor și a spus că nimeni nu ar fi avut pretenții. Dar nu este așa. La noi în scară a fost pusă teracota cea mai ieftină. Aș vrea să întreb: Domnule Chirică, de ce nu ați vorbit despre superba dumneavoastră soluție – că noi, locatarii, să investim încă câte o sută de euro pentru un metru pătrat ca dumneavoastră să vă achitați cu banca, cu avocații, iar noi să fim cei care mai investim încă o dată? De ce ascundeți aceste lucruri?”, a notat Vitalie Jacota. Potrivit lui, Vasile Chirică „le-a vândut aer”, pentru că nici astăzi investitorii, deși au dat toți banii pentru apartamente, nu au drept de proprietate asupra lor.

 

Viorica Costașco, care de asemenea a investi într-un apartament în imobilul din Calea Orheiului nr.113/1, spune că, în anul 2012, a ales compania „Glorinal” pentru că atunci avea o reputație ireproșabilă pe piață. Înainte de tranzacție, a consultat juriști, ca să-și protejeze investiția, deoarece fenomenul de dublă vânzare era foarte răspândit. A urmat perfectarea actelor, a achitat toți banii. Însă, două luni mai târziu, factorii de decizie ai companiei au pus apartamentul, alături de alte locuințe, în gaj la bancă pentru contractarea unui credit. Acum, locatarii au rămas față în față cu banca să-și rezolve problemele. „Venim cu o solicitare la organele competente – să ne facă parte de o justiție corectă, să investigheze cazul până la urmă. Și dacă domnul Chirică are ceva de spus în apărarea sa, să o facă în judecată, nu să inducă în eroare opinia publică că el e foarte bun”, a mai spus Viorica Costașco.

Și Eugeniu Jitariuc se declară printre „victimele escrocilor de la Glorinal”. „Noi am achitat apartamentele pe care nu le avem. Noi trăim acum ca la gazdă, cu bani mulți achitați”, susține investitorul. Potrivit lui, Chirică le-a dat oamenilor cheile, dar aceștia au locuit fără a fi conectați la gaz, fără ascensor. „El povestește frumos că a construit mult, dar nu povestește cât de frumos și mult a furat”, a mai spus Eugeniu Jitariuc.

În opinia unui alt creditor, Serghei Turtureanu, și banca a admis încălcări. Organele de drept trebuie să investigheze cum a fost posibil să fie puse în gaj bunuri imobile deja vândute li înregistrate la „Cadastru”. „Cerem să ridice gajurile. Altfel vom iniția proteste, atât la sediul băncii, cât și vom bloca strada Calea Orheiului, și alte străzi principale, dacă nu vor fi întreprinse măsuri”, a mai spus Serghei Turtureanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău