Investițiile private în modernizarea gărilor vor depăși 200 milioane de lei, administrator

  • 05 Octombrie 2020 14:27
Investițiile private în modernizarea gărilor vor depăși 200 milioane de lei, administrator

Contractul de parteneriat public privat prevede că „Gările Auto Moderne” SRL va efectua investiții în reconstrucția și modernizarea stațiilor auto, în valoare de peste 200 de milioane de lei. Suplimentar, pe parcursul celor 25 de ani de implementare a proiectului, investitorul va transfera statului aproximativ 250 de milioane de lei pentru utilizarea bunurilor și furnizarea de servicii. Precizările au fost făcute de către administratorul companiei „Gările Auto Moderne”, Iurie Moroz, care a declarat că contractul de parteneriat public-privat va fi desecretizat.

Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Moroz a declarat că, în toată perioada de implementare a contractului, întreprinderea va plăti statului anual, în medie, peste zece milioane de lei. Suma este de zece ori mai mare decât defalcările obținute de stat într-un an de activitate a întreprinderii de stat „Gările și Stațiile Auto”. „În primul an de activitate, compania noastră a efectuat investiții de 38 de milioane de lei pentru modernizarea a opt autogări din raioanele Fălești, Leova, Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat, Vulcănești, Ceadâr-Lunga”, a notat Iurie Moroz. Suplimentar investițiilor, doar în primul an, în bugetul de stat au fost transferați 5,3 milioane de lei – beneficiul al statului pentru oferirea dreptului de prestare a serviciului și de gestionare a activelor.

„În perioada anilor 2014-2018, întreprinderea de stat („Gările și Stațiile Auto”) a efectuat investiții în capitalizarea gărilor, din bani publici, în mărime de 18 milioane de lei. Compania „Gările Auto Moderne” SRL a efectuate investiții private de 38 de milioane de lei. Respectiv, cu 20 de milioane de lei mai mult doar în primul an de activitate. Este diferență? Întreprinderea de stat în cinci ani – 18 milioane de lei, iar partenerul privat în doar un an – 38 de milioane de lei”, a precizat administratorul.

Potrivit lui Iurie Moroz, este important de menționat și faptul că toate activele modernizate și construite sunt în exclusivitate cu drept de proprietate al statului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău