Investițiile în eficiența energetică în clădirile publice și cele rezidențiale, discutate de ministrul Energiei, Victor Parlicov, și reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții

  • 29 Martie 2023 18:45
Investițiile în eficiența energetică în clădirile publice și cele rezidențiale, discutate de ministrul Energiei, Victor Parlicov, și reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții, fiind puse în discuție portofoliul investițional al instituției financiare în Republica Moldova, se arată înntr-un comunicat al Ministerului Energiei.

Discuțiile au vizat proiectele de infrastructură aflate în derulare sau planificate, cum ar fi interconectarea cu România pe liniile de tensiune înaltă Vulcănești – Chișinău și Bălți – Suceava, progresul în construcția acestora, dar și alte necesități investiționale pentru asigurarea securității energetice a țării.

Un alt subiect discutat este finanțarea lucrărilor de eficiență energetică a clădirilor publice, în acest sens fiind în derulare Proiectul Eficiență Energetică în Republica Moldova, cu o valoare totală de peste 75 de milioane de Euro. Acesta vizează reabilitarea termică a 10 instituții medicale din țară, ministrul Victor Parlicov exprimând intenția de a extinde sau replica proiectul la un număr cât mai mare de clădiri publice.

Totodată, părțile au examinat și posibilele opțiuni de finanțare a măsurilor de eficiență energetică în sectorul rezidențial și crearea unui Fond special dedicat domeniului. „Sectorul clădiri are un mare potențial de economisire a energiei, care odată realizat va contribui și la obiectivele de decarbonizare a Republicii Moldova. Pregătim soluții atât pentru casele individuale, cât și pentru blocurile multietajate,” a declarat ministrul Energiei.

La întrevedere au participat Rafai Rybacki, responsabil pentru finanțarea sectorului public în țările din vecinătatea estică a UE, Stella Reniță, responsabilă de finanțarea sectorului public în Republica Moldova, și Alberto Carlei, șeful Oficiului de țară al Băncii Europene de Investiții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău