Investițiile în eficiența energetică în clădirile publice și cele rezidențiale, discutate de ministrul Energiei, Victor Parlicov, și reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții

  • 29 Martie 2023 18:45
Investițiile în eficiența energetică în clădirile publice și cele rezidențiale, discutate de ministrul Energiei, Victor Parlicov, și reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții, fiind puse în discuție portofoliul investițional al instituției financiare în Republica Moldova, se arată înntr-un comunicat al Ministerului Energiei.

Discuțiile au vizat proiectele de infrastructură aflate în derulare sau planificate, cum ar fi interconectarea cu România pe liniile de tensiune înaltă Vulcănești – Chișinău și Bălți – Suceava, progresul în construcția acestora, dar și alte necesități investiționale pentru asigurarea securității energetice a țării.

Un alt subiect discutat este finanțarea lucrărilor de eficiență energetică a clădirilor publice, în acest sens fiind în derulare Proiectul Eficiență Energetică în Republica Moldova, cu o valoare totală de peste 75 de milioane de Euro. Acesta vizează reabilitarea termică a 10 instituții medicale din țară, ministrul Victor Parlicov exprimând intenția de a extinde sau replica proiectul la un număr cât mai mare de clădiri publice.

Totodată, părțile au examinat și posibilele opțiuni de finanțare a măsurilor de eficiență energetică în sectorul rezidențial și crearea unui Fond special dedicat domeniului. „Sectorul clădiri are un mare potențial de economisire a energiei, care odată realizat va contribui și la obiectivele de decarbonizare a Republicii Moldova. Pregătim soluții atât pentru casele individuale, cât și pentru blocurile multietajate,” a declarat ministrul Energiei.

La întrevedere au participat Rafai Rybacki, responsabil pentru finanțarea sectorului public în țările din vecinătatea estică a UE, Stella Reniță, responsabilă de finanțarea sectorului public în Republica Moldova, și Alberto Carlei, șeful Oficiului de țară al Băncii Europene de Investiții.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău