Investițiile în calitatea producției trebuie să constituie o prioritate

  • 25 Septembrie 2014 16:49
Investițiile în calitatea producției trebuie să constituie o prioritate

Agenții economici din Republica Moldova se declară nemulțumiți de lipsa transparenței și de birocrația cu care se confruntă mediul de afaceri, dar și de faptul că legislația privind taxele și impozitele se schimbă foarte des.

Concluziile au fost făcute în cadrul conferinței anuale a Agendei Naționale de Business, ce reprezintă peste 30 de asociații ale oamenilor de afaceri. 

Oamenii de afaceri consideră că în acest moment, odată cu aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, investițiile în calitatea producției ar trebui să constituie o prioritate. Cristina Ciumac, președintele Asociației producătorilor de carne a subliniat că trebuie stimulată competitivitatea agenților economici locali.

Un raport al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”, constată lipsa unui dialog constructiv între autorități și oamenii de afaceri, precum și un grad insuficient de implementare a priorităților de dezvoltare ale mediului de afaceri. Expertul IDIS Viitorul, Ion Tornea a menționat că legislația se schimbă prea des, astfel că agenții economici din Republica Moldova sunt puși în condiții de activitate dificile.

Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, a recunoscut faptul că legislația fiscală este una instabilă deocamdată, dar a subliniat că implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va aduce mai multă claritate în domeniu.

Între prioritățile Agendei naționale de Business, înaintate autorităților, se numără optimizarea modalităților de raportare, excluderea sancțiunilor exagerate, stimularea importului de tehnologii noi, reducerea poverii fiscale pentru activități ce țin de stimularea vânzărilor  și îmbunătățirea condițiilor de lucru, simplificarea procedurilor de export și altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău