Investițiile chineze în Europa s-au redus la jumătate în 2020

  • 16 Iunie 2021 09:12
Investițiile chineze în Europa s-au redus la jumătate în 2020

Investițiile Chinei în Europa au fost semnificativ mai mici anul trecut comparativ cu anii precedenți, arată un studiu publicat miercuri de Rhodium Group și institutul german Merics, transmite DPA.

Conform acestui studiu, în 2020 investițiile directe din China în Uniunea Europeană și Marea Britanie au scăzut cu 45% în ritm anual până la 6,5 miliarde de euro. Autorii studiului susțin că este vorba de cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

Germania, Franța și Marea Britanie au rămas cele mai importante destinații pentru investiții directe chineze în Europa, însă în cazul investițiilor în Marea Britanie s-a înregistrat un declin de 77%. În paralel, Polonia a devenit un nou beneficiar important de investiții directe chineze grație unor achiziții importante.

Autorii studiului precizează că tendința pare să continue și în acest an, în condițiile în care în primul trimestru a avut loc o nouă scădere a investițiilor chineze în Europa.

Europa este în continuare o locație atractivă pentru investiții dar perturbările provocate de pandemie, barierile ridicate pentru ieșirile de capital din China și obstacolele create de cadrul de reglementare din Europa contribuie toate la o tranziție spre un nivel mai scăzut de investiții chineze, susțin autorii studiului.

Mai multe state membre UE, inclusiv Italia, Franța, Polonia și Ungaria, și-au înăsprit mecanismele de verificare pentru investițiile directe din terțe țări, ceea ce înseamnă că mai multe achiziții chineze nu s-au finalizat.

Deteriorarea relațiilor UE-China ar putea crea obstacole suplimentare pentru investitorii chinezi în viitor, susține institutul german Merics.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău