Investiție importantă în industria română de apărare. Nicolae Ciucă: România devine una dintre primele țări unde se amplasează producția de tehnică și echipamente militare moderne

  • 15 Martie 2022 13:00
Investiție importantă în industria română de apărare. Nicolae Ciucă: România devine una dintre primele țări unde se amplasează producția de tehnică și echipamente militare moderne

România devine una dintre primele țări unde se amplasează producția de tehnică și echipamente militare moderne, a declarat premierul Nicolae Ciucă după semnarea acordului de colaborare între Uzina Mecanică București și compania General Dynamics European Land Systems Romania, transmite Radio România Actualități.

El a precizat că România dispune de resursă umană, potențial și voință pentru a avea aceleași standarde, așa cum s-a angajat când a devenit membră a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene.

Premierul a mai spus că prin acest proiect s-au făcut progrese importante în privința producției de transportoare Piranha în România.

Nicolae Ciucă: ”Ultima dată am fost aici în 2019, pe linia de producție erau două sau trei vehicule. Astăzi linia este la capacitate maximă și, totodată, de atunci până acum, s-a reușit livrarea primelor 68 de transportoare. Două batalioane de infanterie din Forțele Terestre au acum tehnică modernă de luptă. Este cât se poate de evident faptul că prin acest demers putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii strategici îl acordă țării noastre într-un context de securitate deosebit și care se concretizează în transfer de tehnologie și know-how în industria românească, în economia românească.”

Uzina Mecanică București va construi 227 de vehicule blindate Piranha 5, în parteneriat cu General Dynamics European Land Systems România (GDELS), a afirmat, marți, ministrul Economiei de la București, Florin Spătaru, potrivit Agerpres.

Ministrul Economiei a participat la ceremonia de semnare a acordului de joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și General Dynamics European Land Systems România (GDELS), alături de premierul Nicolae Ciucă.

,,Este un moment important pentru colaborarea dintre UMB și GDELS. Documentul ce urmează să fie semnat astăzi profilează un parteneriat strategic sustenabil între România și Statele Unite. Fabricarea în comun a 227 vehicule blindate este un impuls excepțional pentru relansarea producției la UMB'', a precizat Florin Spătaru.

Potrivit acestuia, și alte companii private sunt implicate în acest parteneriat, ceea ce va reprezenta un start pentru industria de apărare din România.

,,Vorbeam cu reprezentanții GDELS, care spuneau că România va deveni o casă pentru General Dynamics, lucru de care ne bucurăm cel mai mult, că parteneriatul și de asemenea colaborarea cu toate celelalte companii din industria de apărare pot genera plusvaloare, proiecte și produse care sunt atât de necesare în acest moment în industria de apărare și în regiune'', a spus ministrul de resort.

România poate deveni exportator regional de echipamente din industria de apărare

,,133 de noi transportatoare urmează să fie livrate și realizate în colaborare și mă aștept ca UMB să-și intensifice eforturile de a-și dovedi capabilitatea și calitatea resursei umane, să aducem acest standard la cel mai înalt nivel. Avem oportunități de dezvoltare și proiecte care ar putea să facă din România exportator la nivel regional'', a continuat ministrul.

La rândul său, Alfonso Ramonet, președintele GDELS, a susținut că acesta este doar începutul, iar compania pe care o reprezintă și-ar dori să realizeze mai multe produse în România.

,,Avem resurse umane să construim astfel de vehicule, alături de experiența pe care o are UMB. Nu ar fi fost posibil dacă nu am fi avut furnizori foarte buni aici, companii care și-au asumat și au adus tehnologie din alte părți, precum din Canada, și și-au adaptat standardele. Considerăm că baza pe care o avem aici în România ne întărește afacerile. Considerăm România ca fiind o piață hub în acest moment'', a spus Ramonet. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău