Invest Gagauzia 2022 | Cristian-Leon Țurcanu: „Trăim o perioadă dificilă, însă aceasta se va încheia. Pacea, securitatea și regulile internaționale vor reveni din nou normă”
-
08 Octombrie 2022 10:23
Ambasadorul României Cristian-Leon Țurcanu a pledat cauza păcii, ca una dintre condițiile necesare pentru asigurarea creșterii economice, în prima zi a Forumului Internațional Invest Gagauzia care se desfășoară în perioada 7-8 octombrie la Comrat, în regiunea autonomă din sudul Rep. Moldova.
În discursul rostit în cadrul evenimentului, Cristian-Leon Țurcanu s-a declarat optimist în ceea ce privește creșterea investițiilor străine și implicit a creșterii economice a Rep. Moldova, care înseamnă crearea de noi locuri de muncă pentru populație și îmbunătățirea nivelului de trai pentru toți cetățenii săi, indiferent de etnie sau minoritatea din care fac parte. Însă, după cum a spus diplomatul, pentru ca cetățenii oricărui stat să poată cunoaște ”bucuria prosperității și a nivelului de trai mai bun, (...) avem nevoie în primul rând de pace”, o pace care lipsește, deocamdată, din cauza războiului din imediata noastră vecinătate.
În context, ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu s-a referit la consecințele războiului dus de Rusia în Ucraina, la criza energetică și cea alimentară, care au pus la grea încercare întreaga lume, nu doar Republica Moldova sau România. În același timp, el a condamnat încălcarea de către Rusia a acordurilor de furnizare a gazelor.
”Rusia folosește arma gazului împotriva întregii Europe fără să țină cont de respectarea unor acorduri sau contracte pe care le are cu majoritatea statelor din Europa. În aceeași situație se află și Republica Moldova”, a spus diplomatul român.
Cristian-Leon Țurcanu a vorbit în acest context și despre decizia recentă a României de a acorda Rep. Moldova un ajutor substanțial de lemne de foc și s-a referit și la eforturile comune ale autorităților de la București și Chișinău pentru identificarea de surse de gaze și electricitate, care să vină în ajutorul cetățenilor moldoveni. În acest sens, el a subliniat rolul României și al Occidentului în susținerea Ucrainei și a Rep. Moldova, ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în țara vecină.
Diplomatul român și-a exprimat speranța că războiul se va încheia și pacea se va reinstaura: ”Trăim o perioadă dificilă, însă aceasta se va încheia. Pacea, securitatea și regulile internaționale vor reveni din nou normă”.
Totodată, ambasadorul României a punctat alte două lucruri, care, în opinia sa, sunt necesare pentru o creștere economică și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor unui stat: o bună conviețuire între toți cetățenii, indiferent de etnie, limba pe care o vorbesc sau de religie și îndeplinirea datoriei civice și morale de a oferi respect și recunoștință pentru istoria, cultura și limba statului în care se află.
În același timp, Cristian-Leon Țurcanu a reamintit că poziția României rămâne neschimbată în ceea ce privește sprijinul pentru Rep. Moldova și pentru toți cetățenii săi, pe toate palierele. Dovadă a acestui lucru este și faptul că România este cel mai important partener comercial al Rep. Moldova și cel mai mare investitor. În acest context, diplomatul a salutat eforturile și proiectele promovate de Asociația Investitorilor din România în Rep. Moldova care au adus deja rezultate remarcabile.
”(...) Deja, companiile din Asociația Investitorilor din România au creat peste 10.000 de locuri de muncă în Republica Moldova. Cei 30 de membri AIR au investit 54% din totalul investițiilor străine directe din ultimii 10 ani și au o cifră totală de afaceri de aproape 1 mld. Euro”, a afirmat ambasadorul României.
Totodată, Cristian-Leon Țurcanu a subliniat sprijinul constant al României pentru cetățenii Republicii Moldova, prin proiectele de anvergură, derulate în ultimii ani, cum ar fi renovarea Sălii cu Orgă din Chișinău și a unei părți a Muzeului Național de Artă al Moldovei, construirea Teatrului Dramatic B.P. Hașdeu din Cahul, edificarea noii clădiri a Liceului Mihai Eminescu cu predare în limba română din Comrat, renovarea a peste 1200 de grădinițe, donarea a 196 de microbuze pentru transportul elevilor și multe alte proiecte realizate în domeniile educației și culturii.
La eveniment au participat, alături de bașkanul regiunii autonome găgăuze Irina Vlah, conducătorii misiunilor diplomatice la Chișinău ale Statelor Unite, Uniunii Europene și Turciei.
De asemenea, la acest forum participă peste 350 de antreprenori din 20 de state, inclusiv 30 de companii din România.