Invazia rusă în Ucraina: PE a confirmat decizia de a nu accepta pașapoarte emise de Rusia în regiunile ocupate

  • 25 Noiembrie 2022 10:13
Invazia rusă în Ucraina: PE a confirmat decizia de a nu accepta pașapoarte emise de Rusia în regiunile ocupate

Parlamentul European a confirmat joi decizia Consiliului Uniunii Europene de a nu accepta pașapoarte și alte documente de călătorie emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal în Ucraina și Georgia, transmite Agerpres.

Cu 531 voturi pentru, șapte voturi împotrivă și 34 de abțineri, legislativul european a aprobat acordul cu Consiliul UE cu privire la neacceptarea documentelor de călătorie emise de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina și în așa-numitele teritorii separatiste din Georgia, cu scopul emiterii de vize sau al trecerii frontierelor externe ale UE.

Potrivit acordului, Comisia Europeană ar trebui să se consulte cu statele membre și să elaboreze o listă a documentelor de călătorie rusești, în special pașapoarte, care nu trebuie să fie acceptate. Totuși, persoanele care fug de conflictul din Ucraina încă pot intra în UE în scopuri umanitare.

După vot, raportorul PE, eurodeputatul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D), a declarat că 'Parlamentul European este decis să facă tot posibilul pentru a continua să exercite presiuni asupra Rusiei prin mijloace legale și politice pentru a se asigura că Putin plătește un preț ridicat pentru acest război ilegal și pentru crimele comise împotriva Ucrainei și poporului ei''.

Rusia emite pașapoarte locuitorilor din Crimeea de la anexarea ilegală a peninsulei în 2014 și în prezent face același lucru în zonele din Ucraina neaflate sub controlul guvernului de la Kiev. Neacceptarea acestor pașapoarte rusești se va aplica atunci când o persoană va solicita viză pentru a intra în Uniunea Europeană sau când traversează frontierele externe ale UE.

Potrivit Comisiei Europene, aproape toate statele membre au declarat deja că nu acceptă pașapoarte rusești emise în regiuni străine ocupate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău