Invazia basarabenilor în Vaslui: peste 28.000 s-au înregistrat în doar sase luni!

  • 25 Iulie 2016 14:52
Invazia basarabenilor în Vaslui: peste 28.000 s-au înregistrat în doar sase luni!

Populatia Vasluiului creste simtitor, odatã cu afluxul neobisnuit al moldovenilor. Acestia cautã familii cu apartamente care sã îi ia în spatiu, pentru a putea obtine cartea de identitate. Tranzactia se ridicã la 100 de euro de persoanã.

EUROPENI….Mirajul salariilor de mii de euro din Uniunea Europeanã a cuprins zeci de mii de cetãteni din Republica Moldova. Asa se face cã, lunar, mii de moldoveni dau nãvalã la ghiseele Serviciilor Publice Comunitare Locale pentru Evidenta Persoanelor din judetul Vaslui pentru a pune mâna pe o carte de identitate româneascã. O demonstreazã cifrele Serviciului Judetean de Evidenta Persoanelor, din primul trimestru. Peste 28.000 de persoane au primit cãrti de identitate noi, majoritatea fiind înregistrate în municipiul Vaslui. În medie, peste 4.500 de persoane primesc cãrti de identitate în judetul Vaslui, în fiecare lunã. Nu este de mirare faptul cã resedinta de judet trece de 100.000 de locuitori, în acest moment, iar Vasluiul poate trece într-un alt grad de mãrime, prin aceastã fluctuatie neobisnuitã a moldovenilor care vin si se înregistreazã pe adrese din oras, de multe ori contra unor sume de 50-100 de euro de persoanã.

“Obiectivul principal care a stat în atentia serviciilor publice comunitare de evidentã a persoanelor din judet, în primul semestru din acest an, a fost asigurarea stãrii de legalitate pe linie de evidenta persoanelor si de stare civilã, conform prevederilor legale în vigoare. Personalul de conducere a urmãrit solutionarea tuturor categoriilor de cereri primite cu respectarea prevederilor legale, punând în prim-plan calitatea si operativitatea acestora, combaterea birocratiei, asigurarea unor servicii eficiente si profesioniste în interesul institutiilor de stat si a cetãteanului”, spune comisarul Dorina Rãdãsanu, directorul Serviciului Judetean de Evidenta Persoanelor Vaslui. Cifrele oficiale privind populatia judetului Vaslui sunt si ele destul de contradictorii. Unele voci oficiale sustin cã judetul Vaslui ar avea o populatia de aproape 400.000 de locuitori, conform ultimului recensãmânt, în timp ce conducerea Serviciului Judetean de Evidenta Persoanelor vorbesc de un total de 490.351 locuitori, persoane care se aflã în bazele de datele ale serviciilor locale de evidenta persoanelor, date care se regãsesc în Directia de Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, ale Consiliului Judetean Vaslui si conducerii primãriilor din judet. La Vaslui, de exemplu, se crede cã numãrul persoanelor care sunt în evidentele serviciului public comunitar local trece de 100.000, desi recensãmântul oficial din urmã cu câtiva ani arãta cã în oras mai sunt doar 55.000 de persoane. Sunt în jur de 30.000 de moldoveni înregistrati pe diverse adrese în oras, oameni care îsi iau cãrtile de identitate, dupã care pleacã la muncã în strãinãtate. Iatã si sinteza activitãtilor Serviciului Judetean si a serviciilor locale, în primele sase luni din acest an. În total, în judetul Vaslui au fost editate si eliberate 28.325 acte de identitate, din care 27.650 cãrti de identitate si 675 cãrti de identitate provizorii, fatã de 25.651 acte de identitate eliberate în semestrul I din 2015. Cum era de asteptat, cele mai multe acte de identitate au fost eliberate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta Persoanelor Vaslui, pentru cã în acest oras actioneazã si retelele care preiau în spatiu miile de moldoveni care cautã o adresã româneascã, pentru a primi o carte de identitate. Volumul cel mai mare de lucru a fost la Biroul de evidenta persoanelor din cadrul S.P.C.L.E.P. municipiul Vaslui, spune Doina Rãdãsanu. Aici, desi numãrul de personal este mic, s-au eliberat 14.226 acte de identitat, peste 90% dintre acestea fiind în contul unor cetãteni din Republica Moldova.

În judet au fost în evidentã, la nastere, 2.813 persoane, fiind fãcute peste 10.000 de verificãri pentru persoanele care nu au solicitat eliberarea actelor de identitate în termenul legal în Registrul National pentru Evidenta Persoanelor, la Compartimentele de Stare Civilã si la alte adrese din tarã. Pentru a pune în legalitate persoanele care nu au cãrti de identitate, în comune îndepãrtate ale judetului, au fost efectuate 116 actiuni cu statia mobilã la persoanele netransportabile si în comunele mai îndepãrtate, fiind puse în legalitate, cu acest prilej, 894 persoane. “Am reusit sã actualizãm, la nivelul Biroului judetean de evidenta persoanelor si Compartimentului informatic al Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidenta Persoanelor Vaslui, situatia unui numãr de 2.170 persoane, în Registrul National de Evidenta Persoanei, ca urmare a comunicãrilor primite de la Serviciilor locale din judet, si au fost comunicate date pentru 10.342 persoane, din care 2.824 persoane în baza adreselor primite de la Ministerul Administratiei si Internelor, restul pentru agenti economici, persoane fizice, precum si alte ministere”, explicã directorul Serviciului Judetean de Evidenta Persoanelor.

Sursa: www.vremeanoua.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău