Inundații provocate de ploi torențiale în Sydney; mii de persoane au primit ordine de evacuare

  • 03 Iulie 2022 19:38
Inundații provocate de ploi torențiale în Sydney; mii de persoane au primit ordine de evacuare

Regiuni extinse din Sydney se aflau duminică dimineață sub ape, după ce ploile torențiale care au căzut în cel mai mare oraș al Australiei au provocat inundații severe în zonele cu altitudini mai joase din anumite suburbii, unde nivelul apei a ajuns până la 1,5 metri, informează DPA și AFP, potrivit Agerpres.

Serviciul pentru situații de urgență din statul New South Wales le-a recomandat rezidenților din mai multe zone din Sydney să își părăsească locuințele și a anunțat că ploile vor continua să cadă cel puțin până luni. Numeroase străzi au fost inundate și cel puțin 18 ordine de evacuare sunt în vigoare în vestul orașului australian, o zonă afectată deja de inundații grave în luna martie.

Potrivit presei australiene, zona în care se află orașul Sydney a primit deja o cantitate de precipitații de patru ori mai mare decât media multianuală pentru toată luna iulie.

Biroul de meteorologie din Australia a avertizat că nivelul apei din regiune ar putea să crească cel puțin până la același nivel care a fost înregistrat în timpul inundațiilor din luna martie.

Totodată, barajul Warragamba s-a umplut duminică dimineață și apa din acest bazin de acumulare a început să se reverse peste marginea sa superioară.

În Camden, o periferie din sud-vestul orașului Sydney, în care trăiesc peste 100.000 de persoane, mai multe magazine și o benzinărie au fost deja inundate. Meteorologul Jonathan How a declarat pentru postul de televiziune ABC că în satul Menangle, aflat la 70 de kilometri sud-vest de metropola australiană, nivelul râului local a atins deja nivelul de 16,5 metri, apropiindu-se periculos de mult de maximul său istoric, 16,8 metri, care a fost înregistrat în aprilie 2022.

Serviciile de urgențe au primit peste 1.400 de apeluri telefonice și au salvat 29 de persoane aflate în situații periculoase în ultimele 24 de ore.

În martie, inundațiile cauzate de furtuni puternice au devastat partea de vest a orașului Sydney și au provocat 20 de decese.

Australia este deosebit de afectată de schimbările climatice și se confruntă frecvent cu episoade de secetă, incendii de vegetație devastatoare și inundații repetate și tot mai intense. Odată cu încălzirea planetei noastre, atmosfera Terrei conține tot mai mulți vapori de apă, care duc la o creștere a riscului de producere a unor precipitații puternice, au explicat oamenii de știință. Astfel de ploi abundente, asociate cu alți factori, precum amenajarea teritoriului, favorizează inundațiile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău