Întrunire între clasa politică și societatea civilă

  • 14 Octombrie 2015 14:33
Întrunire între clasa politică și societatea civilă

Primul Forum Public cu participarea clasei politice, societății civile, mediului academic, partenerilor sociali, oamenilor de creație și alor actori publici importanți urmează să aibă loc astăzi.

În cadrul Forumului, va fi lansat dialogul pentru semnarea Pactului Social „Pentru Moldova”.
 
Președintele Nicolae Timofti, șeful legislativului Andrian Candu și premierul Valeriu Streleț au semnat săptămâna trecută un Apel public pentru dialog social, prin care cheamă la implicarea clasei politice și a societății civile pentru identificarea în comun a soluțiilor de rezolvare a disputelor și de ieșire din criza în care se află astăzi Republica Moldova. Scopul evenimentului este de a ajunge un consens național pentru identificarea modului de soluționare a disputelor din societate și a acțiunilor care sunt necesare pentru depășirea impasului în care se află țara, a declarat pentru Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Vlad Țurcanu.
 
”Ne așteptăm la o discuție bună, la care să se discute calm despre tot ce este dureros în zona publică pentru ca instituțiile statului să ia ulterior măsuri și să întreprindă acțiuni care să mulțumească cetățenii așa încât să se intre într-o logică firească a lucrurilor de dezvoltare a Republicii Moldova pe potriva aspirațiilor pe care le avem”, a declarat Vlad Țurcanu.
 
Pe de altă parte, unul din liderii mișcării protestatare din Piața Marii Adunări Naționale, Vasile Năstase, a declarat că nu are mari așteptări de la acest eveniment și nici încredere în actuala guvernare. El a declarat că reprezentanții mișcării nu vor semna nici un document, ci doar vor propune un program etapizat de îndeplinire a revendicărilor enunțate în stradă.
 
”Nu avem de gând să semnăm niciun fel de pact, nu avem de gând să mergem la niciun fel de troc cu ei. Vom solicita în continuare îndeplinirea tuturor revendicărilor populare, însă vom accepta  ca aceste revendicări să fie etapizate. Noi vom veni cu un plan de etapizare a lor conform diferitelor paliere” a declarat Vasile Năstase.
 
Amintim că de la 6 septembrie în centrul Chișinăului au loc proteste non-stop. Manifestanții cer demisia actualei guvernări și a mai multor înalți demnitari de stat, precum și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. În ultimele trei săptămâni, Partidul Socialiștilor și formațiunea ”Partidul Nostru” protestează în fața Parlamentului, cu revendicări similare. Ieri, liderul socialiștilor Igor Dodon a anunțat că nu acceptă dialogul cu puterea.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău