Întrunire a reprezentanților Serviciilor de Securitate ale R.Moldova și Ucrainei, precum și ai misiunii EUBAM

  • 14 Iunie 2021 10:58
Întrunire a reprezentanților Serviciilor de Securitate ale R.Moldova și Ucrainei, precum și ai misiunii EUBAM

O întrunire trilaterală a reprezentaților la nivel înalt ai Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU) și ai misiunii EUBAM a avut loc la 11 iunie curent. „Agenda întrevederii a inclus subiecte ce vizează extinderea cooperării între serviciile de securitate ale ambelor țări, îmbunătățirea schimbului de informații și intensificarea capacităților de combatere a criminalității transfrontaliere la frontiera moldo-ucraineană”, anunță SIS, într-un comunicat. 

Astfel, părțile au discutat desre cooperarea serviciilor speciale prin prisma noilor amenințări și evoluției metodicii criminalității transfrontaliere organizate. Reprezentanții serviciilor speciale ale celor două state au realizat un schimb de informații cu privire la activitățile infracționale de-a lungul frontierei moldo-ucrainene și cele mai bune practici de combatere a acesteia. De asemenea, au fost puse în discuție măsurile de combate a traficului ilicit de arme de foc și a contrabandei cu droguri, tutun și alcool. Părțile au reliefat problema traficului de ființe umane, evidențiind zonele vulnerabile, și au discutat posibilele căi de combatere, precum și perspectivele desfășurării unor activități comune.

Potrivit comunicatului, reprezentanții SIS au subliniat importanța cooperării trilaterale în cadrul platformei EUBAM. „Interacțiunea în acest format oferă o oportunitate unică pentru a dezbate probleme concrete și pentru a identifica soluții care să ajute la combaterea contrabandei cu substanțe narcotice și radioactive, alcool și produse din tutun la frontiera moldo-ucraineană. În pofida măsurilor restrictive internaționale în legătură cu COVID-19, interacțiunea constantă și schimbul de informații privind riscurile și amenințările existente în zona de frontieră contribuie semnificativ la asigurarea securității la nivel național și regional”, a menționat șeful delegației din Republica Moldova. De asemenea, a fost exprimată aprecierea față de rezultatele misiunii EUBAM în promovarea unui parteneriat eficient și a bunei cooperării între Republica Moldova și Ucraina.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a salutat inițiativa EUBAM de a reuni reprezentanții serviciilor speciale ale celor două țări, punând accent pe importanța consolidării cooperării cu colegii din Republica Moldova. În acest context, șeful delegației ucrainene a menționat: „Am convenit astăzi să consolidăm cooperarea privind schimbul de informații și analiza riscurilor la frontiera moldo-ucraineană. În cele din urmă, este tocmai cooperarea între serviciile noastre speciale care va face posibilă combaterea mai eficientă a criminalității transfrontaliere, a traficului ilicit de arme de foc, explozivi, produse din tutun etc.”.

Pe finalul ședinței, generalul Slawomir Pichor, șeful EUBAM, a menționat: „Până în prezent, Misiunea, împreună cu serviciile de securitate din Republica Moldova și Ucraina s-au bucurat de o cooperare eficientă. Noi astăzi am reușit să o aducem la un nivel și mai înalt. Datorită acestei întruniri, am stabilit prioritățile noastre și am pus o bază solidă pentru o cooperare consolidată. Am încrederea că această întrunire trilaterală va intensifica schimbul de informații și va îmbunătăți răspunsurile la provocările cu care se confruntă ambele servicii la frontiera moldo-ucraineană. Totodată, doresc să reiterez disponibilitatea EUBAM de a oferi sprijin strategic, analitic și operațional”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău