Introducerea unei uniforme școlare obligatorii ar genera cheltuieli suplimentare familiilor

  • 07 Mai 2018 15:53
0%
00:00:00
00:00:00

Introducerea unei uniforme școlare obligatorii în instituțiile de învățământ din Republica Moldova le-ar genera cheltuieli suplimentare familiilor, mai ales celor care au mai mulți copii în școală, arată un studiu realizat de Centrul analitic Expert-Grup. Pe de altă parte, unii directori de școli aprobă ideea introducerii uniformei școlare, dar spun că această problemă ar trebui lăsată la discreția instituțiilor. 

Directorul liceului teoretic ”Andrei Straistă” din Anenii-Noi, Eugen Margine, se pronunță în favoarea uniformelor școlare, pentru ca să fie stabilită o oarecare disciplină și o decență în vestimentația elevilor. Aceasta nu ar fi însă cea mai stringentă problemă a sistemului educațional și, în plus, ar trebui lăsată la discreția fiecărei școli în parte, este de părere Eugen Margine.

„Mie mi se pare că momentele astea de vestimentație prea multă atenție le acordăm. Că nu asta este cel mai important. Important este nivelul pregătirii, dotarea instituției, acoperirea  bugetului. Eu nu văd problema uniformelor o problemă care ar trebui să se discute la nivel de țară.”

Directoarea liceului din Sculeni, raionul Ungheni, Iulia Ciuvaga, de asemenea crede în oportunitatea introducerii unei vestimentații uniformizate în școli, dar una care să includă o mai mare diversitate de piese vestimentare.

„Mi-ar plăcea mai mult ca să fie nu uniformă școlară, dar vestimentație școlară. Asta presupune că nu este strict fustă și sacou, adică părinții și elevii au o mai mare gamă de alegere. De exemplu, îi iau copilului meu și pantaloni, și fustiță, și chimono sau vestă.”

Seturile de uniforme școlare achiziționate implică anual cheltuieli suplimentare semnificative pentru părinți, de până la 3000 de lei, un cost mare în comparație cu salariul minim în Republica Moldova, se arată într-un studiu al Expert Grup. Autoarea cercetării, Constanța Popescu, propune o cale de mijloc între uniforma obligatorie și lipsa acesteia – un cod vestimentar scris.

Calea de mijloc ar fi adoptarea unui cod vestimentar scris. Un regulament școlar care introduce anumite interdicții foarte puține, care fac distincția între o ținută de școală și o ținută de timpul liber. Dar ar permite părinților să facă mai multe alegeri, inclusiv  ținând cont de prețuri. Și ca să fie realist pentru implementare, trebuie să fie foarte puține restricții. De exemplu, se permit blugii uni-ton, dar nu se permit blugii rupți sau nu se permit haine transparente.”

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a pus în dezbatere publică propunerea de a introduce uniforme pentru elevi în școlile din Republica Moldova, după ce ideea a fost lansată de Partidul Democrat, aflat la guvernare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău