Întro țara cu dominație masculină, s-a votat legea menită să favorizeze paritatea între bărbați și femei în alegeri

  • 16 Mai 2018 14:45
Întro țara cu dominație masculină, s-a votat legea menită să favorizeze paritatea între bărbați și femei în alegeri

Parlamentul nipon a votat marți o lege menită să ajute femeile să acceadă mai ușor la posturi de parlamentari la nivel național și regional, într-o țară unde domină în mod zdrobitor reprezentarea masculină.

„Sunt foarte fericită și am speranța că datorită acestei legi lumea politică japoneză se va schimba, vreau să cred că așa se va întâmpla. Aceasta îi va face pe alegători să înțeleagă că politica nu este doar o treabă de bărbați și sper că aceasta le va da curaj femeilor care ezită să candideze", a reacționat la postul NHK ministrul nipon pentru condiția femeilor, Seiko Noda.

Cu toate acestea, efectul legii nu este garantat, deoarece prevederile ei nu sunt însoțite de nicio obligație cuantificabilă sau de sancțiuni. Cerându-le partidelor să depună eforturi și să fixeze ele însele reguli în sensul unei mai bune reprezentări feminine, legea insistă în același timp asupra libertății lor de a-și desemna candidații.

La ora actuală, proporția de femei din parlamentul Japoniei, chiar dacă a crescut, se situează în jurul a 10%, adunările legislative ale prefecturilor numără doar 9,8% de femei, iar cele municipale - 14,8%. În plus, 70% dintre parlamentari au peste 50 de ani, potrivit unui recent raport al guvernului japonez.

Aceste cifre plasează Japonia, la acest capitol, în coada clasamentelor internaționale printre țările bogate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău