Întrevederile avocaților cu deținuții ar putea fi organizate prin teleconferință. În ce condiții

  • 21 Aprilie 2021 14:21
Întrevederile avocaților cu deținuții ar putea fi organizate prin teleconferință. În ce condiții

În perioada existenței riscului de răspândire a infecției COVID-19, regulile de organizare a întrevederilor deținuților cu avocații sau alte persoane ar putea fi schimbate. Un proiect de lege care stabilește derogări de la Codul de executare a fost înregistrat în Parlament, scrie bizlaw.md

Astfel, se propune ca întrevederile deținuților cu avocații să poată fi efectuate prin intermediul sistemului de teleconferință, cu asigurarea confidențialității corespunzătoare sau la sediul instituției penitenciare, cu condiția respectării cerințelor anti-epidemiologice stabilite de instituția penitenciară. Totodată, întrevederile de lungă durată ale deținuților se vor acorda cu o durată de până la 12 ore. La solicitarea scrisă a deținutului, întrevederile de lungă durată și de scurtă durată vor putea fi înlocuite cu convorbiri telefonice, care se acordă cu o durată de până la 40 minute, iar în cazul întrevederilor de scurtă durată, acestea pot fi acordate prin aplicația de teleconferință. Întrevederile de scurtă și lungă durată se vor acorda conform condițiilor aprobate prin ordin intern al instituției penitenciare, cu respectarea cerințelor anti-epidemiologice stabilite.

Totodată, în proiect se propune ca sancțiunea arestului contravențional să fie pusă în executare de către izolatoarele Inspectoratului General al Poliției. O altă prevedere inclusă stipulează că, în cazul refuzului de hrană al deținutului, dacă nu sunt spații suficiente pentru separarea lui de ceilalți deținuți, acesta se va deține în continuare în celula în care este plasat. 

În același timp, deputații propun ca în perioada existenței riscului de răspândire a infecției COVID-19, Administrația Națională a Penitenciarelor să poată transfera prevenitul în alt loc de detenție decât cel indicat în hotărârea instanței de judecată de aplicare sau, după caz, de prelungire a arestului preventiv, dacă instituția indicată nu dispune de spații libere pentru respectarea carantinei sau în instituția respectivă sunt confirmate cazuri pozitive cu COVID-19. Despre transferul deținutului în alt loc se anunță instanța de judecată care a aplicat/prelungit măsura arestului preventiv, avocatul și familia deținutului.

La fel, dacă în instituția penitenciară sunt cel puțin 2% de cazuri active de deținuți confirmați cu COVID-19 raportat la numărul total de deținuți din instituție, Administrația Națională a Penitenciarelor va putea limita atât accesul persoanelor în instituția respectivă, cât și escortarea deținuților în afara instituției penitenciare, timp de 14 zile de la ultimul caz confirmat.

Sursa:bizlaw.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău