Întrevederea dintre Bogdan Aurescu și Aureliu Ciocoi. Ministrul de Externe de la București a pledat pentru continuarea proiectelor strategice bilaterale de interconectare

  • 19 Februarie 2021 20:00
Întrevederea dintre Bogdan Aurescu și Aureliu Ciocoi. Ministrul de Externe de la București a pledat pentru continuarea proiectelor strategice bilaterale de interconectare

Prim-ministrul interimar, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, în cadrul căreia a adus mulțumiri pentru asistența umanitară, în valoare de 2,3 milioane de euro, oferită de Guvernul României în procesul de combatere a pandemiei COVID-19. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost coordonată continuarea consultărilor bilaterale privind aspectele juridice și tehnice legate de recepționarea lotului de 200.000 doze de vaccin anti-COVID-19 din partea Guvernului României.

Interlocutorii au pledat pentru urgentarea discuțiilor în vederea semnării celui de al 6-lea protocol adițional la Acordul privind implementarea Programului de Asistență Tehnică și Financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, în condițiile în care o mare parte rămâne nevalorificată până în prezent. Totodată, oficialii au subliniat necesitatea avansării negocierilor pentru semnarea mai multor acorduri bilaterale aflate la examinare, axate pe perfectarea cadrului juridic bilateral. De asemenea, miniștrii au abordat subiectul care vizează semnarea unui Acord bilateral privind eliminarea tarifelor pentru serviciile roaming între România și Republica Moldova. Printre obiectivele setate, se numără intensificarea colaborării în domeniul protecției mediului și al securității energetice.

În același timp, potrivit unui comunicat de presă al MAE transmis AGERPRES, șeful diplomației române a pledat pentru continuarea proiectelor strategice bilaterale de interconectare și a reliefat eforturile "constante" și "susținute" ale României în acest sens, menționând că sunt în continuare așteptate reacțiile Guvernului de la Chișinău la o serie de propuneri avansate.

Cei doi demnitari au discutat despre stadiul pregătirilor pentru încheierea Protocolului 6 la Acordul bilateral din 2010 privind grantul de 100 de milioane de euro, ministrul Aurescu subliniind importanța intrării în vigoare a acestuia pentru accesarea de fonduri în valoare de 68 milioane de euro rămase încă de folosit. El a arătat că protocolul trebuie încheiat până în luna martie pentru a fi posibilă prelungirea validității.

Au mai fost abordate perspectivele de finalizare a proiectelor de acorduri privind construcția și renovarea de poduri peste Prut, privind cooperarea în domeniul educației, cercetării și echivalării reciproce a diplomelor. Bogdan Aurescu a evidențiat și importanța pe care o are înregistrarea de progrese în privința interconectării rețelelor de electricitate.

Pe agendă, s-au mai aflat perspectivele de dezvoltare a Parteneriatului Estic și alte teme de interes actual.

Bogdan Aurescu s-a aflat la Chișinău cu prilejul acordării de către România a unui nou sprijin Republicii Moldova, cu titlu gratuit, constând în echipamente medicale și de protecție în valoare de 2,3 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău