Întrevederea Cavusoglu-Lavrov nu a adus progrese în deschiderea unui coridor maritim pentru exportul cerealelor ucrainene

  • 08 Iunie 2022 16:23
Întrevederea Cavusoglu-Lavrov nu a adus progrese în deschiderea unui coridor maritim pentru exportul cerealelor ucrainene

Un acord care să permită reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin crearea unui coridor navigabil sigur în Marea Neagră încă nu se poate materializa, din cauza neîncrederii persistente între Moscova și Kiev, relatează Agerpres, citând agenția DPA după întrevederea desfășurată miercuri la Ankara între miniștrii de externe turc și rus, Mevlut Cavusoglu și Serghei Lavrov.

Acesta din urmă a declarat după întrevedere că Rusia este pregătită să ofere garanții formale că nu va ataca porturile ucrainene dacă Ucraina își deminează zonele de coastă pentru a permite exportul cerealelor.

''Suntem dispuși să formalizăm (această garanție) într-o formă sau alta'', a spus Lavrov la o conferință de presă comună cu omologul său turc, potrivit agenției EFE.

''Președintele (rus Vladimir) Putin a spus deja public că noi vom garanta securitatea acestor rute și vom garanta că - în cazul în care Ucraina își deminează porturile și va lăsa navele să iasă - nu vom profita de această situație în cadrul operațiunii militare speciale aflată în desfășurare'', a adăugat ministrul rus.

Dar un oficial ucrainean a declarat mai devreme că Ucraina nu va demina portul Odesa, pentru că aceasta ar permite flotei militare ruse să atace.

La rândul său, un purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a calificat promisiunile Moscovei drept ''vorbe goale''. ''Este nevoie de echipamente militare pentru a proteja linia de coastă și de o misiune navală care să patruleze rutele de export în Marea Neagră'', a explicat acesta poziția Kievului.

O soluție rămâne teoretic posibilă prin oferta Turciei de a ajuta la deminarea apelor sau la asigurarea unei treceri în siguranță a navelor, a mai menționat Lavrov.

La rândul său, Cavusoglu a declarat că țara sa privilegiază planul ONU care implică această organizație și cele trei țări (Rusia, Ucraina și Turcia). Dar Kievul și Moscova tot mai trebuie să ajungă la un acord, a remarcat ministrul turc.

Pe de altă parte, Lavrov a minimalizat temerile globale despre o criză alimentară, apreciind că aceasta este ''cu adevărat o problemă minoră''. Ofensiva rusă în Ucraina ''nu este cauza sau catalizatorul crizei alimentare'' globale, a subliniat el.

''Am acordat multă atenție problemei exporturilor cerealelor ucrainene, pe care colegii noștri occidentali și ucrainenii încearcă să o prezinte ca pe o criză universală, în timp ce ponderea acestor cereale reprezintă mai puțin de 1% din producția mondială de grâu și de alte cereale'', a explicat ministrul rus.

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio avertizase mai devreme miercuri că menținerea blocadei asupra exporturilor ucrainene de grâu în urma agresiunii militare ruse asupra Ucrainei riscă să provoace moartea a milioane de persoane în alte părți ale lumii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău