Întrevedere neobișnuit de lungă între Papa Francisc și Joe Biden
-
29 Octombrie 2021 17:27
Joe Biden, al doilea președinte catolic din istoria SUA, după John Kennedy, a avut vineri la Vatican o discuție de mai mult de o oră cu Papa Francisc, prima dintr-o serie de întâlniri internaționale prin care liderul de la Casa Albă dorește în zilele următoare să repare imaginea Americii în lume după retragerea haotică din Afganistan, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Aceasta a fost a patra întrevedere între Papa Francisc și Joe Biden, dar prima de când acesta din urmă este președinte, iar durata ei a depășit-o pe cele ale întâlnirilor anterioare ale președinților SUA cu suveranii pontifi.
Însoțit de prima doamnă a SUA, Jill Biden, președintele american i-a făcut Papei cadou o casulă (veșmânt liturgic) brodată manual din anul 1930, în timp ce cadoul oferit de suveranul pontif a fost o pictură în ceramică, precum și unele dintre scrierile sale.
Presa nu a avut acces și nici nu au fost oferite detalii despre subiectele abordate, printre temele întâlnirii menționate de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, numărându-se schimbările climatice, sărăcia sau pandemia.
Un alt subiect evocat este cel al avortului, în prezent o temă ce provoacă în SUA dispute politice aprinse și care este de asemenea un punct divergent între Joe Biden și Papa Francisc. În timp ce președintele american este un susținător ferm al dreptului la avort, suveranul pontif condamnă virulent întreruperile voluntare de sarcină.
Vizita lui Biden la Vatican a fost programată înaintea întâlnirilor pe care președintele SUA le va avea cu premierul italian Mario Draghi și apoi cu președintele francez Emmanuel Macron - cu acesta din urmă sperând la o reconciliere după ce SUA au suflat Franței un important contract de submarine pentru Australia -, înaintea summitului G20 ce se va desfășura sâmbătă și duminică la Roma.
Săptămâna viitoare Biden va participa la Glasgow la summitul COP26 privind clima. Deși spera să înceapă acest turneu cu masivul său program de investiții interne aprobat de Congresul american, ceea ce nu s-a întâmplat din cauza lipsei unui acord în interiorul propriului său partid, Biden dorește în acest turneu să prezinte SUA drept un model de prosperitate și democrație, în contrast cu regimuri autoritare precum cele din China sau Rusia, ale căror președinți nu vor fi prezenți la Roma și nici la Glasgow.