Întrevedere Merkel-Erdogan, într-un climat tensionat înaintea summitului G20

  • 05 Iulie 2017 19:27
Întrevedere Merkel-Erdogan, într-un climat tensionat înaintea summitului G20

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan înaintea summitului G20, grupul marilor țări industrializate și economiilor emergente, la Hamburg (nordul Germaniei), a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al cancelarului, citat de Reuters și AFP, această întâlnire intervenind într-un moment în care tensiunile între cele două țări s-au acutizat și mai mult.

Întrevederea cu Erdogan "ar trebui să aibă loc" joi, cu o zi înainte de deschiderea summitului programat pentru vineri și sâmbătă la Hamburg, a indicat Steffen Seibert într-o conferință de presă, fără să ofere detalii despre timpul și locul acesteia, notează Agerpres.

Relațiile între Germania și Turcia, țări partenere în cadrul NATO, s-au deteriorat puternic după lovitura de stat eșuată de acum un împotriva lui Erdogan, în timp ce Germania găzduiește cea mai mare diasporă turcă din lume.

Marți, Turcia a condamnat ca pe o incitare la violență instalarea de către activiști pe un podium în fața sediului guvernului la Berlin a unui Mercedes cu o pancartă în față, în care mașina era oferită ca recompensă pentru "uciderea dictaturii", conform The Telegraph. Mesajul era însoțit de portretele lui Erdogan, Vladimir Putin (președintele Rusiei) și regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz.

Berlinul a iritat Ankara și săptămâna trecută, respingând o cerere a președintelui turc de a se adresa compatrioților săi la miting organizat cu ocazia prezenței sale la summitul G20 din Hamburg.

Un alt subiect delicat este cazul lui Deniz Yucel, jurnalist cu dublă cetățenie germană și turcă încarcerat din februarie în Turcia, unde este acuzat de "spionaj" și de activități "teroriste".

În fine, la începutul lunii iunie, Berlinul a decis să-și retragă trupele desfășurate la baza turcă Incirlik, ca reacție la blocarea accesului unei delegații de parlamentari germani la această bază NATO, unde se află 260 de soldați ai Bundeswehr-ului, care participă la operațiuni ale coaliției internaționale antijihadiste împotriva grupării Statul Islamic în Siria și în Irak.

Potrivit Reuters, Angela Merkel va aborda și subiectul crizei din Ucraina cu președinții Franței, Emmanuel Macron, și Rusiei, Vladimir Putin. Germania și Franța au mediat în februarie 2015, în prezența Rusiei și Ucrainei, încheierea Acordului de la Minsk, menit să pună capăt violențelor din estul separatist al Ucrainei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău