Întreruperile de energie electrică de marți seară au afectat peste 70% din populația Rep. Moldova

  • 16 Noiembrie 2022 14:04
Întreruperile de energie electrică de marți seară au afectat peste 70% din populația Rep. Moldova

Întreruperile de energie electrică de marți seară ca urmare a bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, au afectat peste 70% din populația Rep. Moldova. În prezent, toate localitățile au fost reconectate la curentul electric, spun reprezentanții „Moldelectrica", distribuitorul principal de energie. Pentru astăzi este prognozat un deficit de electricitate de circa 6%, populația fiind îndemnată în continuare să raționalizeze consumul în condițiile stării de alertă pe piața energiei electrice din Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Aproape întreaga Rep. Moldova a rămas marți seara în beznă după ce una din liniile care asigură transportul de electricitate s-a deconectat, fapt ce a dus la întreruperi masive de energie electrică. Este vorba de peste 70% din populație, mai puțin locuitorii din Chișinău și Bălți, potrivit directorului ”Moldelectrica” Sergiu Aparatu

”Deconectarea de la energia electrică a avut loc ieri, la orele 16:37. Rețelele de transport au fost realimentate în toată țara în circa o oră și jumătate. Sunt localități care au fost deconectate mai mult timp, este legat de faptul că mai întâi se alimentează tensiunea înaltă. Din ultimele informații nu există localități care rămân deconectate. Cel mai puțin afectate sunt orașele Chișinău și Bălți unde există generare locală de energie ” a declarat Sergiu Aparatu.

Linia nu a fost avariată, potrivit autorităților, dar s-a deconectat automat ca măsură de siguranță. Expertul în energetică Ion Muntean a explicat pentru Radio Chișinău de ce atacurile armatei ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au dus la întreruperea de energie electrică în Rep. Moldova.

”Sistemul electroenergetic al Rep. Moldova fiind conectat împreună cu cel al Ucrainei  la rețeaua transportatorilor europeni de energie electrică, ele interacționează între ele. În situația în care infrastructura electroenergetică din Ucraina este avariată, se resimte și în sistemul electroenergetic al Rep. Moldova. Linia nu a fost afectată fizic, nu a fost distrusă doar că au acționat anumite elemente de protecție. În situația în care se înregistrează micșorarea frecvenței sau o cădere a tensiunii, diferite situații se pot întâmpla și , respectiv, pentru a proteja linia de a nu fi distrusă ea se deconectează” susține Ion Muntean.

Războiul din Ucraina a scos la suprafață vulnerabilitatea sistemului energetic al Rep. Moldova, dependentă până acum în totalitate de gazul rusesc, electricitatea ucraineană și cea produsă în regiunea separatistă transnistreană.

Dacă gazoductul Iași-Ungheni oferă astăzi garanție că Rep. Moldova nu rămâne fără gaze, în cazul în care Rusia ar decide la un anumit moment să sisteze complet livrările, în prezent  reduse la jumătate, în ceea ce privește electricitatea suntem abia la începutul drumului. O linie electrică de înaltă tensiune directă de interconectare cu România a început să fie construită și ar urma să fie gata peste câțiva ani. Expertul Ion Muntean:

”Avem nevoie de linii care ar face legătura între România și Rep. Moldova   fără nodul de la Cuciurgan (stânga Nistrului) sau, eventual, fără a parcurge teritoriul Ucrainei. În situația în care vom avea interconexiuni bune cu România am avea posibilitatea chiar să ajutăm Ucraina, electricitatea să fie livrată în Vinița, Cernăuți și alte regiuni, prin liniile care fac legătură cu Ucraina în partea de nord a Rep. Moldova” spune Ion Muntean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău