Întreprinderile de stat și cele municipale ar putea fi reorganizate în societăți pe acțiuni și instituții publice

  • 20 Septembrie 2017 11:13
Întreprinderile de stat și cele municipale ar putea fi reorganizate în societăți pe acțiuni și instituții publice

Întreprinderile de stat și cele municipale vor fi reorganizate în societăți pe acțiuni și instituții publice potrivit unui proiect de lege discutat miercuri, 20 septembrie, de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului.

Documentul prevede că întreprinderile de stat și cele municipale vor avea un capital social de minim 5.000 de lei, iar consiliile de administrație ale acestora vor avea atribuții sporite. Astfel, consiliul de administrație va determina indicatorii de performanță ai întreprinderii și criteriile de evaluare, va aproba planul de afaceri și va monitoriza executarea acestuia, va supraveghea derularea situațiilor litigioase, va aproba Regulamentul privind achiziționarea bunurilor, lucrărilor și serviciilor, precum și va selecta prin concurs administratorul.

Totodată, vor fi suplimentate atribuțiile fondatorilor și ale administratorilor întreprinderilor de stat/municipale. În particular, fondatorul urmează să autorizeze achiziționarea bunurilor ale căror valoare constituie peste 25% din valoarea activelor nete sau depășește suma de 400 mii de lei.

O altă propunere se referă la instituirea comisiilor de cenzori, care vor exercita semestrial controlul activității economico-financiare a întreprinderii, inclusiv al procedurilor de achiziție.

Documentul include și prevederi privind dizolvarea benevolă a întreprinderilor de stat/municipale, în condițiile în care, în prezent, circa 320 de întreprinderi de stat nu activează și urmează să fie lichidate. În același timp, se propune stabilirea unui termen limită de patru ani pentru reorganizarea întreprinderilor de stat/municipale în societăți comerciale sau instituții publice.

În anul 2016, autoritățile publice locale administrau 550 de întreprinderi municipale, iar autoritățile publice centrale – 250 de întreprinderi de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău