UE și Indonezia au desfășurat primul lor exercițiu naval comun în Marea Omanului
-
16 August 2022 10:41
În perioada 14-15 august, Uniunea Europeană și Indonezia au desfășurat primul lor exercițiu naval comun în Marea Omanului. La exercițiu au participat corveta KRI Sultan Iskandar Muda a Marinei indoneziene și fregata ITS Virginio Fasan a EU NAVFOR Somalia – Operațiunea Atalanta. Exercițiul s-a bazat pe scenariul unei operațiuni antipiraterie.
Acesta a inclus aterizări de elicoptere pe punți transversale, evoluții tactice complexe pe mare, abordarea unor nave suspecte și realimentarea cu combustibil pe mare. Proiectul UE privind rutele maritime critice în Indo-Pacific (CRIMARIO) a pus la dispoziție platforma sa de schimb de informații regionale Indo-Pacific (IORIS) pentru comunicarea între participanții la exercițiu, potrivit comunicatului oficial.
Nava indoneziană KRI Sultan Iskandar Muda tocmai a încheiat o misiune cu Grupul operativ maritim al Forței interimare a Națiunilor Unite din Liban. Prin contribuția sa activă la misiunile de menținere a păcii, Indonezia aduce o contribuție tangibilă la pacea și securitatea internațională, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite. Atât Indonezia, cât și UE susțin o ordine internațională bazată pe reguli și un multilateralism eficient, având în centrul său Organizația Națiunilor Unite, transmite caleaeuropeana.ro.
UE și Indonezia sunt angajate în favoarea unei ordini libere, deschise, favorabile incluziunii și bazate pe norme în regiunea Indo-Pacific, susținute de respectarea integrității teritoriale și a suveranității, a democrației, a statului de drept, a transparenței, a libertății de navigație și de survolare, a comerțului legal neîngrădit și a soluționării pașnice a diferendelor. Aceștia reafirmă primatul dreptului internațional, inclusiv al Convenției Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS).
UE și Indonezia poartă un dialog periodic privind politica de securitate pentru a consolida cooperarea în materie de securitate. În noiembrie 2021, la cea de-a șasea reuniune a dialogului s-a discutat despre securitatea maritimă, alături de lupta împotriva terorismului și a extremismului violent, combaterea stupefiantelor, menținerea păcii și gestionarea crizelor, securitatea cibernetică, neproliferarea și gestionarea dezastrelor. UE consideră că Indonezia și Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) sunt parteneri importanți pentru punerea în aplicare a Strategiei de cooperare a UE în regiunea Indo-Pacific, în conformitate cu Perspectivele ASEAN privind regiunea Indo-Pacific.
UE și Indonezia intenționează să își consolideze cooperarea operațională pe mare, inclusiv exercițiile navale comune și escalele portuare. Ca o completare a cooperării lor operaționale, acestea intenționează să intensifice schimbul de informații și de experiență și să consolideze capacitatea de conștientizare a domeniului maritim, în special prin intermediul proiectelor UE privind consolidarea cooperării în materie de securitate în și cu Asia (ESIWA) și privind rutele maritime critice din Indo-Pacific (CRIMARIO).