Întrebări pentru Alexandr Stoinoglo de la comisia de anchetă „Laundromat”
-
05 Ianuarie 2021 17:47
Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Moldova i-a expediat lui Alexandr Stoianoglo, actualmente procuror general, o serie de întrebări. Potrivit președintei Comisiei, deputata Inga Grigoriu, este vorba despre întrebările enunțate în cadrul audierilor publice din data 29 decembrie, la care Alexandr Stoianoglo nu s-a prezentat, transmite IPN.
Inga Grigoriu mai menționează că întrebările îi sunt adresate lui Alexandr Stoianoglo nu în calitate de procuror general, ci în calitate de fost deputat și președinte al Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică, membru al Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit ei, din moment ce aceste întrebări nu vizează funcția de procuror general, acestea nu afectează secretul anchetei.
Comisia vrea să afle în ce an și în ce circumstanțe Alexandr Stoianoglo a auzit sau a fost informat despre faptul că prin intermediul unor bănci din Republica Moldova, în anii 2010-2014, se efectuează un șir de tranzacții financiare suspecte în proporții deosebit de mari. Stoianoglo este întrebat ce acțiuni a întreprins din postul funcției pe care a ocupat-o în anii 2010-2014 și ce propuneri a formulat.
De asemenea, Comisia se interesează care au fost acțiunile șefului CNA, guvernatorului BNM, procurorului general, ale șefului SIS și dacă aceștia îi raportau despre măsurile întreprinse. „Considerați că această tipologie denumită generic „Laundromat” a afectat securitatea statului? Ce eforturi și de ce perioadă de timp a fost nevoie pentru a deveni membri ai organismelor internaționale de profil (FMI, Moneyval ș.a.) pentru a nu fi considerați paradisuri fiscale?”, este o altă întrebare adresată lui Alexandr Stoianoglo.
Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020. Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respective.