Întrebarea este cine finanțează exit poll-ul, opinii
-
30 Octombrie 2019 17:30
Exit poll-ul care va fi efectuat în turul doi al alegerilor locale generale, în municipiul Chișinău, nu va influența în niciun fel rezultatele alegerilor, or oamenii sunt întrebați cu cine au votat la ieșirea din secțiile de vot și nu la intrarea în acestea. Singura problemă ar fi gradul de onestitate al oamenilor.
Opinia a fost exprimată pentru IPN de Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, entitatea care a desfășurat primul exit poll în Moldova, la alegerile parlamentare din 2005.
Altceva, spune Arcadie Barbăroșie, este cine finanțează efectuarea acestui sondaj. „Este o întrebare la care trebuie să răspundă ambele companii împuternicite să facă sondajul, și IMAS și FOP-STAR”, menționează directorul IPP.
Comentatorul politic Ion Tăbârță consideră drept „o acțiune neașteptată” organizarea exit poll-ului, cu toate că în majoritatea statelor dezvoltate organizarea acestui tip de sondaje sunt o practică obișnuită, inclusiv pentru partidele politice. Potrivit Ion Tăbârță, în Moldova exit poll-urile nu sunt populare poate pentru că, până acum, rezultatele acestora nu coincideau nici pe departe cu rezultatele reale ale alegerilor. Ion Tăbârță spune că trebuie de văzut cine a comandat acest exit poll și după aceea „putem încerca să vedem dacă este tentă de o anumită influență”.
Două companii sociologice vor efectua pe data de 3 noiembrie, când va avea loc turul doi al alegerilor locale generale, un sondaj de opinie la ieșirea din secțiile de votare, de tip exit poll. Potrivit CEC, pentru exit poll au fost contractate două companii specializate: Compania de Cercetare Sociologică și Marketing „FOP-STAR” și Institutul de Marketing și Sondaje „IMAS INVENT”. Cercetarea va fi efectuată la solicitarea Asociației pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova, în cooperare cu Compania de consultanță politică „POLIEXPERT”.
Ultima dată în Republica Moldova un sondaj de tip exit poll a avut loc în 2011.