Între regrete și sfidare. De ce sunt atât de sceptici față de vaccin oamenii din Europa centrală și de est, lovită grav de valul 4

  • 23 Octombrie 2021 17:20
Între regrete și sfidare. De ce sunt atât de sceptici față de vaccin oamenii din Europa centrală și de est, lovită grav de valul 4

Letonia intră din nou în carantină, spitalele din Bulgaria și România cedează sub presiunea celui mai grav val al pandemiei, iar Polonia își vinde dozele de vaccin excedentare. Sceptici față de vaccinul împotriva COVID-19, mulți cetățeni din Europa Centrală și de Est sunt împărțiți între sfidare și regretul că nu au fost imunizați, relatează Reuters.

Regiunea are cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană, un rezultat nedorit în care atât factorii politici, cât și cei economici joacă un rol, iar variantele mortale ale virusului se răspândesc aici cu rapiditate.

În Bulgaria, Vesela Tafrajiska, în vârstă de 47 de ani, a avut complicații pulmonarîn urma infectării cu coronavirus. Spuncă nu s-a vaccinat din cauza relatărilor contradictorii și confuze privind siguranța și eficacitatea vaccinului.

După opt zile de spitalizare, s-a răzgândit, dar fără tragere de inimă.

Sunt dispusă să mă vaccinez, deși văd că nu este o garanție 100%, pentru că și persoanele vaccinate se infectează”, spune ea.

În Bulgaria - cea mai săracă țară din Uniunea Europeană și, conform Our World in Data, cu a treia cea mai mare rată de deces din lume cauzată de COVID-19 - doar un adult din patru este complet vaccinat, în comparație cu peste 90% în Irlanda, Portugalia și Malta.

Sute de oameni au protestat în Sofia și în alte orașe împotriva certificatului verde obligatoriu care, începând de joi, limitează accesul în multe spații publice interioare doar pentru cei vaccinați.

Numărul pacienților internați în spital cu COVID-19 a crescut cu 30% în ultima lună, iar spitalele din capitală au suspendat operațiile neesențiale.

În Letonia, care a devenit, joi, primul stat european care a intrat în carantină în valul 4, Biruta Adomane, o pensionară care s-a vaccinat, și-a exprimat furia față de cei aproape 50% din compatrioții săi adulți care nu s-au imunizat.

„Mi-ar plăcea să merg la magazine și cafenele, aș vrea să mă bucur mai mult de viața mea, în loc să stau în izolare. Oamenii sunt ciudați... nu le înțeleg motivația”, a spus ea.

Ezitarea în fața vaccinului anti-COVID este un fenomen global. Franța și Statele Unite, de exemplu, se luptă cu acesta și neîncrederea este în creștere și în unele țări asiatice, inclusiv Japonia. Dar fenomenul nu aro amploarla fel dmarca în Europa cenntrală și de est.

Experții spun că oamenii din această regiunpot fi mai sceptici după deceniile de guvernare comunistă, care a erodat încrederea publicului în instituțiile de stat și a lăsat sistemele de sănătate subdezvoltate și slab finanțate.

Un sondaj al Comisiei Europene a arătat că cel puțin o persoană din trei în majoritatea țărilor din estul UE nu are încredere în sistemul de sănătate, comparativ cu media UE de 18%.

Vaccinarea arată că umbra Uniunii Sovietice încă domină conștiința oamenilor. Unii trăiesc încă în teamă și neîncredere, a spus Tomasz Sobierajski, sociolog la Universitatea din Varșovia.

Libertatea presei și libertățile civile au fost limitate, iar industria a fost controlată în mare măsură de stat în timpul guvernării comuniste, o moștenire acum agravată de influența crescândă a politicienilor populiști care „îi învață pe oameni să fie neîncrezători”, a spus Sobierajski.

În Slovacia, scepticismul față de vaccin a fost alimentat de politicieni din opoziție, inclusiv de fostul prim-ministru Robert Fico, care a spus că nu se va vaccina, scrie digi24.ro.

În Polonia, unde numărul cazurilor zilnice a atins cel mai mare nivel din luna mai, rata vaccinării este foarte scăzută mai ales în rândul publicului conservator care tinde să voteze pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS). Asta a lăsat guvernul cu un surplus de vaccinuri pe care țara le-a donat sau le-vândut în străinătate.

În România, țara aflată pe locul al doilea pe lista ratei mortalității COVID-19 și unde numărul cazurilor zilnice s-a apropiat de 19.000 în această săptămână, aproximativ un adult din trei a fost vaccinat. Este a doua cea mai mică rată dvaccinardin UE, după Bulgaria. România are, de asemenea, cea mai mare rată de neîncredere din UE în sănătatea publică - 40%.

„Este de neimaginat, aici avem aproximativ 60 de pacienți, 90% dintre ei sunt cazuri de terapie intensivă care au nevoie de ventilație”, a spus Amalia Hangiu, șefa unei unități de primiri urgențe a unui spital din București.

„Dacă am respecta regulile și dacă ne-am fi vaccinat atunci când trebuia, nu am fi trăit o asemenea catastrofă”, a adăugat ea.

Totuși mulți oameni, inclusiv pensionara bulgară Raina Iordanova, rămân în continuarsceptici.

„Nu am făcut vaccinul și nici nu-l voi face. Nimeni nu știe ce se va întâmpla pestcâțiva ani după administrare și nu vreau să mor acum”, a spus ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău