Între 2.000 și 2.500 de mercenari din grupul Wagner au sosit în Belarus

  • 19 Iulie 2023 12:10
Între 2.000 și 2.500 de mercenari din grupul Wagner au sosit în Belarus

Între 2.000 și 2.500 de mercenari din grupul Wagner, care a organizat o rebeliune armată în Rusia în 23 și 24 iunie, au sosit în mod organizat în Belarus începând din 11 iulie, potrivit estimărilor publicate de Motolko Pomoghi, un portal al opoziției din această țară, citat miercuri de Agerpres.

"Avem date că, începând cu 11 iulie, cel puțin 5 coloane de mercenari ai lui (Evgheni) Prigojin au sosit în Belarus", a transmis presa de opoziție.

Potrivit lui Motolko Pomoghi, wagneriții au sosit la bordul a aproximativ 400 de vehicule.

Abia în 18 iulie, adaugă portalul, a fost depistată sosirea a două coloane, care includeau între 170 și 185 de vehicule de diferite tipuri.

Echipa belarusă de investigații Gaiun, care monitorizează activitatea militară pe teritoriul belarus, a raportat că avionul privat al lui Prigojin a părăsit marți Belarusul.

"La ora 00:15, avionul Embraer Legacy 600 (RA-02795) al lui Evgheni Prigojin a decolat de pe aerodromul Maciulișci", a anunțat Gaiun pe canalul său Telegram.

Potrivit echipei de investigație, aeronava a rămas în Belarus puțin peste 13 ore la a patra vizită în țară din 27 iunie.

Rebeliunea armată a Grupului Wagner a fost oprită în timp ce mercenarii înaintau către Moscova, în urma unui acord între Prigojin și Kremlin la care s-a ajuns prin medierea președintelui belarus Aleksandr Lukașenko.

Conform acordului, președintele rus Vladimir Putin le-a oferit mercenarilor trei opțiuni: să se întoarcă acasă, să plece în Belarus sau să semneze un contract cu Ministerul Apărării rus sau cu alte agenții de securitate din țară pentru a se subordona ministrului apărării Serghei Șoigu și șefului Statului Major General, Valeri Gherasimov.

Aceasta a însemnat în practică dezmembrarea, cel puțin în Ucraina, a grupului Wagner, așa cum era cunoscut de când a fost creat în 2014 în urma izbucnirii conflictului din Donbas, în estul Ucrainei.

Ca parte a acordului, Kremlinul le-a promis mercenarilor și șefului lor că nu vor fi urmăriți penal.

Grupul Wagner a transferat deja Ministerului Apărării rus peste 2.000 de echipamente și arme de război, inclusiv tancuri și lansatoare multiple de rachete.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău