Intrat pe pierdere, Gazprom va cheltui sume record pentru propaganda de stat

  • 16 Noiembrie 2017 19:47
Intrat pe pierdere, Gazprom va cheltui sume record pentru propaganda de stat

Consiliul de administrație al Gazprom a aprobat alocarea unei sume record de 26,3 miliarde de ruble (440 milioane de dolari) pentru scopuri de caritate. Banii vor merge în realitate spre dezvoltarea parcurilor patriotice, un demers al Kremlinului pentru „educarea tinerei generatii” și pentru promovarea sportului din Rusia.

Potrivit Bloomberg, care citeaza un document intern al companiei, conducerea „Gazprom“ a decis să crească cheltuielile cu „caritatea” cu 60%, in pofida faptului ca compania a inregistrat pierderi in primele 9 luni ale anului in curs, relatează Pagina de Rusia.

Agenția precizeaza ca cea mai mare parte din suma alocată va fi cheltuită pentru realizarea unui lant de parcuri tematice „Rusia – istoria mea“, destinat educarii tineritului in spirit patriotic.

După cum remarcă Bloomberg, cheltuielile Gazprom pentru caritate sunt acum comparabile cu cele ale ExxonMobil, companie care insa are o capitalizarea de șapte ori mai mare.

Analistul Deutsche Bank AG, Pavel Kușnir, susține că o astfel de politică a Gazprom pune sub semnul întrebării eforturile companiei de gaze de reducere a costurilor. „Pentru cei care se așteaptă la un control mai bun al cheltuielilor in Gazprom, această veste este cu siguranță negativă”.

Amintim ca Gazprom a fost folosit de stat pentru a finanța Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, un mare „triumf” al sportului olimpic rusesc, care a fost dovedit mai tarziu ca a fost cladit pe un sistem de stat de dopaj in masa al sportivilor rusi, potrivit Agentiei Mondiale Anti-Doping.

Potrivit raportului financiar al Gazprom pentru al treilea trimestru, primele nouă luni ale acestui an compania a inregistrat o pierdere de 9,2 miliarde de ruble (16 milioane $), o premiera în ultimii 19 ani.

În același timp, câștigurile managerilor de top au crescut cu 8 milioane de ruble comparativ cu anul precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău