Întinderile de gheață din Marea Bering au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 5.500 de ani (studiu)

  • 03 Septembrie 2020 15:37
Întinderile de gheață din Marea Bering au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 5.500 de ani (studiu)

Întinderile de gheață din Marea Bering au atins în timpul iernilor din 2018 și 2019 noi minime record, ce nu au mai fost întâlnite de mii de ani, au anunțat oamenii de știință, ceea ce crește îngrijorarea cu privire la impactul accelerat al schimbărilor climatice în Arctica, relatează Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Datele satelitare oferă o imagine clară a modului în care banchizele s-au schimbat în ultimele patru decenii în această regiune situată între Oceanul Arctic și nordul Oceanului Pacific. Până la aceste date, singurele informații disponibile erau cele înregistrate în jurnalele navelor și prin alte metode de observare.

De această dată, oamenii de știință s-au orientat spre turbăriile de pe insula îndepărtată St. Matthew din largul statului Alaska, care conțin compuși organici din plante datând din urmă cu câteva milenii.

Examinând diferite forme de molecule de oxigen rămase captive în sedimente, oamenii de știință au reușit să estimeze condițiile atmosferice și oceanice care ar fi afectat precipitațiile și banchizele în ultimii aproximativ 5.500 de ani, potrivit studiului publicat în jurnalul Science Advances, citat de Agerpres.

''Insula în sine a acționat ca propria stație meteo'', a declarat coautorul studiului, Matthew Wooller, director în cadrul Alaska Stable Isotope Facility de la Universitatea din Fairbanks. Straturile de sedimente din turbării servesc drept o ''carte care merge înapoi în timp'', a adăugat el.

Banchiza arctică din timpul verii, la cel mai scăzut nivel pentru luna iulie din ultimii 40 de ani
Odată cu încălzirea rapidă din zona arctică din ultimele decenii, întinderile de gheață din mările polare nordice s-a micșorat constant.

Citiți continuarea pe DIGI24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău