Interzis la vânătoarea de păsări de-a lungul frontierei din est a Republicii Moldova

  • 06 Ianuarie 10:50
Interzis la vânătoarea de păsări de-a lungul frontierei din est a Republicii Moldova

De-a lungul frontierei din estul țării au fost instituite restricții la vânătoarea de păsări. O decizie în acest sens a fost emisă de către Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Ștefan Vodă după ce în localitatea Olănești a fost înregistrat un caz de gripă aviară, transmite IPN.

Astfel, este interzisă vânătoarea și a păsărilor acvatice, iar în cazul depistării păsărilor sălbatice cu semne clinice sau a cadavrelor acestora, urmează să fie înștiințate autoritățile.

Echipa Direcției regionale EST a Poliției de Frontieră face apel către toate persoanele care se vor afla în zona de frontieră să respecte cerințele dispuse și să se conformeze. Orice abatere de la norma legală urmează să fie documentată și sancționată conform legii.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a înregistrat în doar 10 zile 25 de focare de gripă aviară. 15 focare de influență aviară înalt patogenă (H5N1) s-au înregistrat la fauna sălbatică, iar celelalte – la păsările din exploatațiile non-profesionale. Agenția îndeamnă populația să țină păsările în interiorul curților, iar dacă observă semne clinice ale bolii, să anunțe imediat personalul veterinar.

Specialiștii ANSA atenționează că gripa aviară este o infecție înalt contagioasă, care se poate transmite și la om. De aceea sunt importante și anumite măsuri de prevenire a bolii, cum ar fi respectarea normele de igienă veterinară în adăposturile păsărilor și ale animalelor domestice, dar și respectarea igienei personale etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău