Interzicerea panglicii bicolore rămâne în vigoare și în acest an. Șeful IGP: „Este simbolul unei agresiuni”

  • 29 Aprilie 14:02
Interzicerea panglicii bicolore rămâne în vigoare și în acest an. Șeful IGP: „Este simbolul unei agresiuni”

Panglica bicoloră va fi interzisă și în acest an spre purtare, de 9 mai, în Rep. Moldova, încât reprezintă simbolul unei agresiuni, a reamintit astăzi într-o conferință de presă șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. Autoritățile au venit și cu recomandări pentru cetățeni în perioada sărbătorilor pascale, printre care evitarea zonelor aglomerate la trecerea frontierei, consumul moderat de alcool și echilibrat al alimentelor, transmite Radio Chișinău.

În contextul evenimentelor desfășurate de 9 mai, autoritățile vin cu îndemnul de a respecta Legea cu privire la întruniri, de a evita mesajele cu tentă politică, provocatoare, dar și de a evita purtarea armelor sau obiectelor interzise care pot cauza riscuri persoanelor din jur.

În perioada sărbătorilor pascale, acțiunile polițiștilor de prevenire a provocărilor de securitate și combatere a încălcărilor urmează să se intensifice pe întreg teritoriul Rep. Moldova, a comunicat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

„În noaptea de Înviere, de sâmbătă spre duminică, deplasați-vă în grup și nu răspundeți provocărilor altor persoane, alegeți drumurile intens circulate și iluminate. Data de 12-13 mai, atunci când mergem să îi comemorăm pe cei dragi nouă la Paștele Blajinilor, polițiștii se vor afla la datorie pentru menținerea climatului de siguranță publică. Recomandăm conducătorilor auto să dea dovadă de toleranță și respect ”, a declarat Cernăuțeanu.

O majorare sporită a fluxului de călători se așteaptă la Frontiera de Stat cu România, la hotarul moldo-ucrainean, dar și în Aeroportul din Chișinău, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca. Cetățenii sunt îndemnați să aleagă alte puncte de trecere a frontierei decât Leușeni-Albița și Sculeni-Sculeni. 

„Poliția de Frontieră vine cu un pachet de măsuri care urmează să faciliteze traficul transfrontalier prin următoarele: este preconizată o redistribuire a forțelor și echipamentelor disponibile pentru a le redirecționa în cele mai solicitate puncte de trecere, mă refer la sectorul de frontieră moldo-român cu punctul de trecere Leușeni-Albița, Sculeni-Sculeni, dar și sectorul de frontieră la Aeroportul Internațional Chișinău, pentru a fluidiza acel trafic transfrontalier. Îndemn cetățenii să aleagă alte puncte de trecere decât cele menționate mai sus, fiind unele dintre cele mai aglomerate. Totodată, îndemn spre răbdare și o ordonare în privința controlului la frontiera de stat. Orice acțiune care prevede implicarea unor angajați în plus, pentru a o gestiona, înseamnă o prelungire a timpului de așteptare în cadrul controlului la trecerea frontierei de stat”, spune Galușca.

Specialiștii în sănătate recomandă populației după perioada de post să introducă treptat produsele de origine animalieră, iar legumele și fructele să ocupe jumătate din meniul de Paști. Șefa Secției Nutriție din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ana-Maria Racu:

„Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele recomandări: trecerea de la alimentația vegetariană la acea animalieră, în special, în cazul persoanelor care au ținut post va fi una treptată, pentru reajustarea proceselor digestive la carne, ouă, lapte și grăsimi animaliere, organismul are nevoie în medie de 7-14 zile; introduceți produsele lactate, fermentate, ouă și pește, apoi carnea de pasăre, iepure sau vită slabă, iar spre sfârșitul săptămânii se poate opta pentru carnea de porc, miel sau lapte”.

Creștin-ortodocșii vor sărbători în această duminică Paștele. În noaptea de 4 spre 5 mai oamenii vor merge la biserici pentru a asista la slujbă și a lua focul haric.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău