INTERVIURI | Admiterea la studii în România: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea ,, Gheorghe Asachi” Iași

  • 06 Iulie 2021 16:17
INTERVIURI | Admiterea la studii în România: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea ,, Gheorghe Asachi” Iași

Reporterul Radio România Chișinău a discutat cu cei prezenți la „Târgul universităților din România” despre instituțiile de învățământ pe care le reprezintă.

  1. Tatiana Frunză, studentă la master în anul 1, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava

Reporter: Bună ziua! Ce eveniment este astăzi în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău?

Tatiana: Ne aflăm astăzi la Târgul Uiversităților ce va avea loc în data de 2 iulie și 3 iulie în parcul Ștefan cel Mare pentru a promova universitatea și facultățile din cadrul universității.

R: Care sunt specialitățile la care cel mai des aplică viitorii studenți?

Tatiana: Majoritatea studenților se interesează de facultatea de Economie, Administrație și Afaceri, Afaceri internaționale, Management, dar și facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor. Mai este și facultatea de Medicină și Științe Biologice, la care anul acesta a fost introdusă o nouă facultate, ea fiind a 11 a facultate în Suceava. Aceasta include următoarele specialități: Tehnică dentară, Asistență medicală generală, Balneofiziokinetoterapie și recuperare.

R: Ce ocupații în afara studiilor are un student de la USV?

Tatiana: Studenții de la USV nu se vor plictisi niciodată, deoarece au oportunitatea de a se înscrie și să facă ore de  voluntariat în  cadrul mai multor asociații din cadrul universității cum ar fi: GIRB ( Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia), ASUS ( Asociația Studenților din Universitatea Suceava), Erasmus NetWork din Suceava. De asemenea, Casa de Cultură a Studenților din Suceava oferă posibilitatea de a se înscrie la mai multe cursuri cum ar fi: chitară, pian, desen, teatrul studențesc și toate aceste oportunități sunt gratis.

R: Mai este valabilă oportunitatea de a beneficia de Programul Erasmus+?

Tatiana: Da, mai este valabilă. La moment, Suceava are parteneriate cu 269 de universități, unde  poți pleca atât la licență, cât și la master. Ai oportunitatea de a pleca în Europa, America Centrală sau în Asia.

R: Ce avantaje are un student atunci când aplică la  Programul Erasmus+?

Tatiana: În primul rând educația primită într-o altă țară, cultura pe care o primim din experiența Erasmus, oportunități de angajare după terminarea studiilor pentru că majoritatea studenților care aleg să plece, pleacă într-o țară mult mai dezvoltată decât România.

R: Ce evenimente se organizează pentru studenți în cadrul universitații din Suceava?

Tatiana: În Suceava în luna mai au loc Zilele și nopțile studențești (ZNTS), eveniment sub egida Asociației Studenților din Universitatea Suceava, în parteneriat cu celelalte organizații. Sunt 3 săptămâni de circa 100 de evenimente atât culturale cât și sportive sau de divertisment, se invită artiști atât din România cât și dim Moldova, etc.

R: Vă mulțumesc!

  1. Nicoleta Stânciuc, reprezentant al Universității Dunărea de Jos din Galați, prodecanul facultății Știința și Ingineria Alimentelor.

R: Bună ziua! Ce faceți astăzi în parcul Ștefan cel Mare din Chișinău?

Nicoleta: Am venit pentru a promova oferta educațională a Universității Dunărea de Jos la Târgul organizat de Liga Studenților Basarabeni.

R: Care sunt oportunitățile în cadrul Universității, ce fel de burse există?

Nicoleta: Universitatea Dunărea de Jos scoate la concurs un număr de  257 de locuri în total, 137 fiind cu bursă și 130 fără bursă pentru basarabeni și 1540 de locuri pentru absolvenții din liceu din România. Cu o ofertă educațională foate generoasă, avem 81 de specializări la licență, astfel încât abosolvenții de la liceu au o gamă, o paletă întreagă de opțiuni care să se plieze cel mai bine pe abilitățile, aptitudinile și dorințele lor.

R: Cât de popular este Programul Erasmus+ în cadrul universtății ,, Dunărea de Jos?

Nicoleta: Sistemul Erasmus există. Avem un birou de relații internaționale pentru studenți și să știți că studenții sunt foarte interesați de mobilitățile Erasmus pentru o modalitate de a însuși cunoștințe și abilități în alte sisteme educaționale din Europa și nu numai. De asemenea studenții din străinătate sunt interesați să vină în universitatea noastră.

R: Ce evenimente extracuriculare se organizează pentru studenți în cadrul Universității?

Nicoleta: Sunt foarte multe evenimente care implică participarea studenților începând cu concursurile profesionale, activități de consiliere și orientare în carieră, activități de voluntariat, activități culturale.

R: Universitatea are încheiate parteneriate cu companii dispuse să ofere tinerilor studenți oportunitatea de a lucra după absolvirea facultății?

Nicoleta: Universitatea are la acest moment încheiate parteneriate strategice cu marii angajatori în diferite domenii, iar fiecare facultate are la rândul ei încheiate acorduri de parteneriat cu angajatori astfel încât studenții să beneficieze în momentul în care finalizează facultatea să beneficieze de o bună inserție pe piața muncii.

R: Vă mulțumesc!

  1. Mădalina, studentă la Universitatea Tehnică ,, Gheorghe Asachi” Iași

R: Care este scopul aflării Dvs. în parcul Ștefan cel Mare?

Mădălina: Astăzi se organizează cea de-a 10 ediție a Târgului Universitar a universităților din România la Chișinău. Mâine se va desfășura cea de-a doua zi, duminică va fi la Bălți, iar luni la Cahul. Sunt reprezentanți a mai multor orașe din România, unde vin și studenți voluntari și profesori ce își reprezintă facultatea și universitatea prin tot ce pot mai bine.

R: Ce oportunități, facilități are universitatea pe care o reprezentați la acest târg?

Mădălina: Eu sunt voluntar în organizația ATRAG din Iași ce reprezintă mai multe universități din Iași. Prima universitate din România ,, Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică ,, Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și Universitatea de Arte „George Enescu”. Pentru studenții etnici români căminele sunt gratis, nu se achită nici o taxă de înscriere, primim bursă de basarabean dacă o cuantificăm va fi 65 de €. Sunt multe facilități deoarece Iașul este un oraș tânăr, plin de studenți, ce are și oportunității de angajare, dar și de distracții pentru aceștia.

R: Care sunt cele mai solicitate specialități la momentul actual?

Mădălina:  De la tinerii care s-au apropiat până acum la târg,  am observat că pe foarte multi îi interesează Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, facultățile de Drept, Economie și Informatică. Cred că aceste sunt cele mai râvnite la momentul dat.

R: Ce evenimente sunt în cadrul Universității în afară de programul de instruire?

Mădălina: Fiecare facultate are câte o ligă în care studenții se întâlnesc,  studenții din anii mai mari îi ajută pe cei mai tineri cu pregătirea pentru examene, își împărtășesc propriile experiențe, organizează diferite evenimente. Practic în fiecare oraș există câte o organizație de tineri români din afara granițelor care la fel organizează diferite evenimente. De exemplu, ATRAG Iași organizează ,,Adevărata Basarabie”, unde sunt mai multe evenimente cum ar fi: ,,Proiecție de teatru de film basarabean”, am adus și am unit impreună cât mai multe echipe de fotbal din România, toate împreună la Iași.

R: Câte locuri sunt alocate pentru basarabeni în acest an?

Mădălina:vDe exemplu Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” oferă 311 locuri pentru basarabeni, toate fiind la buget.

R: Examene de admitere sau interviuri de admitere se organizează în cadrul universității?

Mădălina:  Sunt doar la Facultatea de Automatică și Calculatoare, unde este unde este un test, și la Facultatea de Arhitectură unde este un examen de desen. La restul contează mai mult media de la bac, aceasta fiind și media de intrare în concurs.

R: Vă mulțumesc!

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău