INTERVIUL SERII | Eugen Doga: Mulți ani la rând sunt scufundat în lumea Eminescu - Micle… Dacă a-și avea încă o rezervă de viață, m-ași întoarce la multe alte lucrări ale geniului poeziei… (I parte)

  • 07 Septembrie 2021 17:47
0%
00:00:00
00:00:00

Vă propunem să ascultați prima parte a interviului cu maestrul Eugen Doga – compozitor, pedagog, laureat al premiului Ordinul Republicii, al ordinului Steaua României și multor altor premii naționale și internaționale – acordat Radio Chișinău în vara 2021, când revenise din primul său concert la București, după o pauză de un an și jumătate.

Maestrul ne-a împărtășit bucuria de a se afla în sala de concert, alături de ascultătorii, cu care simte cea mai bucurie de a-și împartăși creațiile.

Timp de mai mulți ani compozitorul este preocupat de tema eminesciană și mai ales a dragostei, exprimate de cele două genii ale poeziei  - Mihai Eminescu și Veronica Micle. Din această pasiune au apărut minunate lucrări – baletul Luceafărul, care din păcate nu este demonstrat de mulți ani pe scena Teatrului Național de Operă și Balet, opera “Dialogurile Dragostei”, asupra căreia mai lucrează în prezent, multe melodii, pe versurile celor doi poeți:

„Eu cred  că lumea aceasta care ne-a lăsat-o nouă Eminescu este încă pentru multe generații. Dacă ași avea încă o rezervă de viață, m-ași întoarce  la multe alte lucrări ale lui Eminescu. Cezara?...Este gata scenariul, numai pune-o pe note. Dar chiar dacă ași pune-o azi, ea ar sta, cred, și ar mocni cum mocnește Luceafărul…

Vorbind despre Eminescu, ași spune că el nu prea corect este adus nouă, generației secolului XXI. Uite încep alții parcă a râde, parcă îi aud – mari specialiști! Da, anume această dragoste neîmplinită, ea a fost o sursă enormă de creații.  Fiindcă el fără Veronica Micle nu este complet. De aceea am și numit ciclul (inițiat de mai mulți ani), Dialogurile dragostei. Fiindcă nu e vorba de dialogul unor persoane fizice, ci de dialogurile acestor lumi, spirituale, create de Micle și Eminescu...Ele sunt absolut diferite ca dimensiuni și dislocații chiar – una pământească și alta astrală! Și aceste dimensiuni sunt absolut imposibil de a le apropia. Poemul Luceafărul ne dovedește acest lucru. Poemul, pe care l-a conceput încă necunoscând-o pe Veronica, parcă este biografia acestor două personalități”.

Un mare regret al maestrului Eugen Doga, dar și al admiratorilor creației sale, este faptul că în Republica Moldova nu sunt editate discurile cu melodiile Domniei sale. Pe când în Rusia, România au apărut, în ultimii ani, mai mult de 30 de discuri…

Mai multe detalii puteți afla din prima parte a interviului cu maestrul Eugen Doga, realizat de Alina  Rusu, pe care îl puteți audia în fișierul atașat materialului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău