INTERVIUL SĂPTĂMÂNII | Șeful OIM Moldova: Cetățenii R.Moldova reflectă spiritul rezistenței ucrainenilor în felul în care și-au deschis ușile pentru refugiați. Cum îi ajută Organizația pe ucrainenii care fug din calea războiului (audio)

  • 22 Martie 2022 13:46
0%
00:00:00
00:00:00

Numărul refugiaților Ucrainei care intră în Republica Moldova este în scădere, însă, acest grup de refugiați este destul de vulnerabil, pentru că vorbim în mare parte de femei cu copii, persoane vârstnice și bolnave. Oficiul de la Chișinău al Organizației Internaționale pentru Migrație atenționează asupra riscurilor de trafic de ființe umane în raport cu refugiații. La Interviul Săptămânii de la Radio Chișinău, șeful OIM Moldova a declarat că organizația oferă acum bani refugiaților din centrele de plasament pentru ca aceștia să-și poată acoperi nevoile elementare, transmite Radio Cgi;in[u.

Numărul refugiaților ucraineni care intră pe teritoriul Republicii Moldova este în scădere. O comparație simplă ne ajută să înțelegem proporțiile: în ultimele 24 de ore au intrat peste 2700 de ucraineni, în timp ce la începutul lunii martie în 24 de ore intrau 27 de mii de refugiați. Șeful Organizației Internaționale pentru Migrație, Lars Lonnback, a declarat la „Interviul Săptămânii” că Republica Moldova ar putea transforma această criză umanitară într-un avantaj ținând cont de faptul că aici lipsesc forțe de muncă în mai multe domenii.

„Casele moldovenilor au devenit refugii pentru  ucrainenii care au fugit de război. Și nu spun asta ca pe o critică Guvernului, cei de la guvernare au deschis peste 90 de centre pentru refugiați care găzduiesc cam 9000 de refugiați, dar în total sunt 100 de mii și cei mai mulți sunt găzduiți de familiile de moldoveni. Acești refugiați au nevoie de adăposturi și mâncare, care le sunt oferite de cele mai multe ori de către familiile de moldoveni, ei au nevoie de îngrijire pentru copii și bătrânii lor. OIM a făcut un studiu care arată că 23 la sută din grupurile care trec frontiera au o persoană în vârstă cu ei, 21% au pe cineva care e bolnav sau rănit și 80 la sută dintre ucrainenii care trec frontiera sunt femei și fete, pentru că bărbații rămân în Ucraina. Acestea sunt vulnerabilitățile acestor refugiați: că ei au fost nevoiți să-și părăsească o bună parte a familiilor lor, în circumstanțe foarte nesigure și vă puteți imagina angoasa pe care o simt mulți dintre ei”, a declarat Lars Lonnback.

Organizația Internațională pentru Migrație oferă acum medicamente, produse alimentare, precum și vouchere în valoare de 1000 de lei pentru refugiații ucraineni care se află în centrele de plasament.

 „În mai multe crize de acest fel s-a demonstrat că una dintre cele mai eficiente modalități de ajutorare sunt banii cash. Oferim și donații, dar oamenii știu cel mai bine de ce au nevoie. OIM împarte acum vouchere de 1000 de lei individual pentru refugiații care se află acum în centrele de plasament din țară. Oamenii pot merge la o rețea de supermaketuri din țară, ei își pot procura ce își doresc de la magazin, excepție fac produsele alcoolice și din tutun. Voucherul este valabil o singură dată și din păcate refugiații nu pot diviza această sumă de pe voucher, vrem să îmbunătățim acest lucru și poate să introducem niște carduri, ca să nu fie nevoiți să cumpere totul o dată. Acum distribuim vouchere doar în centrele de plasament”.

Directorul OIM Moldova susține că este foarte important ca refugiaților ucraineni să li se ofere ajutor. El a vorbit despre riscurile ca aceste persoane să cadă pradă traficului de ființe umane, exploatării sexuale sau abuzurilor.

Totodată Lars Lonnback apreciază atitudinea cetățenilor moldoveni care îi ajută pe refugiați. „Ceea ce pot spune este că populația Moldovei a fost impresionată de tenacitatea și perseveranța ucrainenilor. Cred că cetățenii Republicii Moldova reflectă spiritul rezistenței ucrainenilor în felul în care și-au deschis ușile pentru refugiații aflați la ananghie. Observăm mobilizarea în rândurile populației Republicii Moldova pentru a-i încerca să-i ajute pe refugiați și să fie la fel de bravi ca frații și surorile ucrainene. Bineînțeles că vor fi probleme și poate frici, se vor face anumite schimbări, dar tonalitatea generală față de refugiați pe care am simțit-o în ultimele săptămâni este remarcabilă”, a subliniat oficialul. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău