Interviul Săptămânii | Ministrul Economiei: Importurile de mărfuri din Ucraina au fost restabilite la cotele din anii precedenți. Pe anumite segmente chiar au crescut semnificativ (AUDIO)

  • 24 Mai 2022 16:03
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova este singura țară din regiune care nu are surse alternative de energie și este lovită cel mai dur de creșterea generală a prețurilor, spune ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Această creștere de prețuri care a început încă anul trecut, încă pe la mijloc de an au început scumpirile la containere, la costurile de logistică, după care au urmat creșterile de prețuri la carburanți și la resursele energetice. Din păcate, Moldova are o singură sursă de alimentare cu energie, este vorba despre gazele naturale, pe care le utilizăm și pentru încălzire, și pentru generarea curentului electric și din păcate în 30 de ani noi nu am făcut nimic pentru diversificarea surselor de energie. Noi suntem singura țară din regiune care nu are un mix energetic și suntem loviți cel mai dur de această creștere de prețuri, generate și obiectiv, dar și artificial, de jocurile geopolitice care se produc în regiune”.

În cadrul „Interviului Săptămânii” de la Radio Chișinău, ministrul a spus că sectorul energetic e unul din componentele-cheie care a generat inflația în toată lumea, inclusiv în Republica Moldova,

Noi suntem direct afectați de creșterea prețurilor din exterior, pentru că noi importăm integral toată resursa energetică, respectiv acest impact este major. În al doilea rând, resursele energetice sunt componente în celelalte costuri și de logistică, și de producere și acestea, iarăși, generează creșteri de prețuri. Un alt aspect important este coșul de consum, fiindcă în coșul de consum al Republicii Moldova, resursele energetice și cele alimentare, reprezintă cea mai mare cotă. Producția alimentară la noi ajunge la 30 %, iar în țări ca Germania, Marea Britanie, ajung la 10-12 %”.

Potrivit ministrului Economiei, au fost restabilite furnizările de mărfuri din Ucraina la cotele din anii precedenți. Importurile de ulei și lapte, de exemplu, sunt printre cele mai mari.

Din Ucraina nu este nicio problemă să vină producția în Republica Moldova. Pe anumite segmente chiar au crescut semnificativ importurile. De exemplu, pentru că anumite fabrici de procesare a laptelui din Ucraina nu mai funcționează din cauza războiului, în Moldova este importat lapte brut din Ucraina în cantități mai mari decât din alte regiuni. Respectiv, companiile noastre de procesare utilizează materie primă din Ucraina pentru a face produse lactate, pe alocuri chiar cu un preț un pic mai mic. La fel, a crescut semnificativ importul de ulei din Ucraina în Republica Moldova. Aici e probabil și un interes în ceea ce privește piața internațională, fiindcă pe piața  internațională este o cerere sporită de uleiuri și Moldova folosește această oportunitate pentru a cumpăra ulei de acolo pentru a-l revinde pe alte piețe. La fel se importă floarea-soarelui din Ucraina și se procesează în Republica Moldova pentru export”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău