Interviul săptămânii | Experta Angela Grămadă: Decidenții de la Moscova au văzut că există ezitări din partea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol de a livra mai multe provocări și tensiuni în regiune

  • 10 Mai 2022 16:48
0%
00:00:00
00:00:00

Regiunea transnistreană este folosită de Rusia drept un instrument împotriva Ucrainei, inclusiv, atunci când Moscova vrea să mai creeze un factor de destabilizare. Opinia a fost exprimată de experta Angela Grămadă, președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale” de la București.

Din 2014, regiunea transnistreană e folosită de Rusia ca un instrument inclusiv împotriva Ucrainei. Un instrument, care în anumite momente, atunci când Federația Rusă decide, poate să devină un factor în plus  de destabilizare în Ucraina și aici ne referim strict la situația de securitate. Există acei așa-numiți pacificatori, există foarte multe exerciții militare, există depozitul de muniții de la Cobasna, care este o amenințare”.

La „Interviul săptămânii” de la Radio Chișinău, experta Angela Grămadă a opinat că Moscova a observat ezitarea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol de a crea mai multe tensiuni în regiune.

Decidenții de la Moscova au văzut că există suficientă ezitare din partea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol de a livra mai multe rezultate de genul provocărilor, tensiunilor, încercărilor de a crea premise de momente tensionate în regiunea transnistreană care să treacă dincolo de raioanele de est ale Republicii Moldova. Și astfel să influențeze într-un final factorul decizional de la Chișinău, să saboteze și încercarea de a se apropia de UE, prin depunerea acelei cereri și prin avansarea cu acel chestionar, dar în același timp să creeze anumite premise pentru actorii politici de la Chișinău, în așa-zisa opoziție, ca să genereze mai multă instabilitate și să nu fie capabili decidenții să ia măsurile necesare în acest context de securitate regională”.

Într-o altă ordine de idei, experta a mai spus că interesele naționale ale Republicii Moldova au fost subminate intenționat de-a lungul anilor.

Interesele naționale ale Republicii Moldova au fost subminate intenționat timp de mai mulți ani atât de interior, cât și din exterior. Am văzut politicieni care dădeau vina pe alegător, care puneau în responsabilitatea acestuia că au ajuns sau nu la guvernare într-un anumit moment, dar nu și-au asumat efectiv rezultatul muncii lor, o muncă încă nu au fost responsabili, nu au comunicat, s-au războit cu presa independentă.(…) Toate aceste au dus la aceea că societatea din Republica Moldova a fost divizată artificial în anumite momente și a fost pusă să aleagă între est și vest, când de fapt nu trebuia între zone geografice, ci trebuia să aleagă între sisteme de valori și cărei civilizații îi va acorda la într-un anumit moment o mai mare atenție, adică ce își dorește de fapt cetățeanul din Republica Moldova: să fie pus în situație de a alege între arme și reforme, sau va fi pus în situația de a alege între o reformă și o reformă mai bună”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău