INTERVIUL SĂPTĂMÂNII | Dan LUCA: „Calea spre UE e o alegere a societății, drumul cel mai bun pentru această generație, iar șovăielile nu ajută” (AUDIO)

  • 28 Iunie 2022 12:39
0%
00:00:00
00:00:00

Revenirea la putere a unui partid prorus în Republica Moldova ar putea îngheța relațiile cu UE, atenționează experții de la Bruxelles, cu care a discutat reporterul nostru Cristina Păpușoi. Totodată, vicepreședintele Euractiv Dan Luca spune, într-un interviu pentru Radio Chișinău, că dosarul transnistrean va fi punct foarte important pe agendă europeană.

Dacă la conducerea R. Moldova vine un guvern prorus, cu un discurs anti european,  prorus, Uniunea Europeană ar putea să înghețe relații cu Chișinăul, atenționează expertul de la Bruxelles, Dan Luca, vicepreședintele Euractiv.

„E clar, dacă vine un guvern pro-rus la nivelul Republicii Moldova, puteți uita de Uniunea Europeană și puteți uita de asta nu doar pentru generația aceasta, dar și pentru următoarele generații. Dacă vrei să intri într-o comunitate de valori europene, atunci hai să intrăm, dar nu merg ambele: și pro-Kremlin și pro-UE. Cred că este o alegere a societății, drumul cel mai bun pentru această generație, dar cum am spus: șovăielile nu ajută. Nu poți să fii și în car, și în căruță”, a spus Dan Luca.

Un punct fierbinte de agenda aderării R. Moldova la Uniunea Europeană va fi dosarul transnistrean. În opinia lui Dan Luca, Transnistria este un dosar foarte complicat, mai ales în contextul invaziei ruse în Ucraina, și el trebuie discutat foarte pragmatic cu UE și găsite soluții pentru a nu avea un blocaj de zeci de ani din cauza acestui diferend:

„Cu siguranță va fi un punct foarte important și fierbinte pe agendă și trebuie o abordare foarte realistă. Acum vedeți și jocurile agendei politice și militare ale invaziei. Dar încă un conflict mocnit...va fi foarte, foarte complex dosarul respectiv, în care e chiar mai mult decât UE. Regiunea transnistreană aproape că intră într-o zonă de conflict internațional, nu e doar o chestie de aderare a unui teritoriu micuț, dar foarte interesant din punct de vedere a ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană, ce influență rusă există, ce influență militară rusă există în zonă”, a spus Dan Luca. 

Dan Luca a spus, de asemenea, că România poate să ajute enorm Republica Moldova, nu doar oferind legislația comunitară în limba română, dar și prin oferirea unui sprijin sectorial al experților din România.

Amintim că pe 23 iunie, Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la aderare la UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău