INTERVIU | Victor Chirilă: Prin memorandumul referitor la cooperarea în domeniul integrării europene, R.Moldova, Georgia și Ucraina transmit Uniunii Europene mesajul că își doresc o agendă europeană mult mai ambițioasă
-
18 Mai 2021 13:59
Republica Moldova, Georgia și Ucraina, prin memorandumul referitor la cooperarea în domeniul integrării europene, semnat ieri de prim-miniștrii celor trei state, transmit Uniunii Europene mesajul că își doresc o agendă europeană mult mai ambițioasă. Cele trei state vor, astfel, să accelereze asocierea politică la Uniunea Europeană și să extindă domeniile cooperare cu Bruxellesul, opinează într-un interviu pentru Radio Chișinău, președintele Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă, cu care a discutat Cristina Popușoi.
Domnule Chirilă, ce reprezintă acest memorandum semnat de Republica Moldova, Georgia și Ucraina prin cooperarea în domeniul integrării europene?
Din punctul meu de vedere, acest memorandum este în primul rând un mesaj transmis de Georgia, Ucraina și Republica Moldova Uniunii Europene. Și acest mesaj spune următorul lucru: „Noi vrem o agendă mult mai ambițioasă în cadrul parteneriatului Estic din partea UE, o agendă care să accelereze integrarea noastră economică și asocierea politică cu UE”. Aceste este mesajul pe care le-au transmis cele trei state către Bruxelles.
Conform acestui memorandum, ce acțiuni vor întreprinde împreună aceste state pentru a se apropia și mai mult de UE?
În primul rând este vorba despre o coordonare mult mai aprofundată între aceste trei state, care au înțeles că în cadrul Parteneriatului Estic avem deja o diferențiere tot mai pronunțată între Georgia, Ucraina și Republica Moldova pe de o parte și Belarus, Azerbaidjan și Armenia pe de altă parte. Georgia, Republica Moldova și Ucraina spun clar că vor să adere la UE, că acesta e scopul final, ele au avansat mult în raport cu UE, atât pe dimensiunea economică, cât și pe cea politică. În timp ce Belarus, Azerbaidjan și Armenia care într-un fel au ambiții mai puțin clar în raport cu UE, nu-și propun să adere. Astfel, Ucraina, Georgia și Republica Moldova își doresc o abordare mult mai diferențiată în raport cu ele în cadrul Parteneriatului Estic și o agendă care să le ajute să atingă în timp cât mai scurt scopul dorit. Pe lângă această coordonare strânsă, aceste state își doresc ca UE să extindă domeniile de dialog și cooperare. Printre aceste domenii noi de cooperare sunt transformarea digitală sau economia verde și o implicarea mult mai mare din partea UE în domenii precum securitatea și apărarea.
Cum credeți că va răspunde UE acestui mesaj transmis de cele trei state?
Cred că va fi un mesaj salutat în capitalele UE și în instituțiile europene. Dar cu siguranță că acel răspuns al UE va include și o referință la condițiile pe care aceste trei state să le respecte pentru a avansa pe calea integrării europene, condiții fără de care nu pot fi îndeplinite criteriile de aderare. Cred că va fi o deschidere mare din parte UE ca să pună în aplicare scopurile noi enunțate în memorandumul respectiv. Dar se va pune accentul pe o respectare mult mai riguroasă a angajamentelor. Dar știm foarte bine că în toate aceste state s-au înregistrat în ultimul timp carențe la capitolul implementarea reformelor privind independența justiției, combaterea corupției. UE nu e mulțumită de implicarea politicului în justiție în aceste state. Sunt lucruri pe care trebuie să le ia în calcul Kiev, Chișinău și Tbilisi când trimit astfel de mesaje spre Uniunea Europeană.