INTERVIU | Șefa Centrului de Sănătate din Anenii Noi, Ina Gurschi: Creșterea vertiginoasă a cazurilor de COVID-19 este cauzată de schimbarea tulpinii virusului și de nerespectarea regulilor de prevenire

  • 18 Martie 2021 14:24
INTERVIU | Șefa Centrului de Sănătate din Anenii Noi, Ina Gurschi: Creșterea vertiginoasă a cazurilor de COVID-19 este cauzată de schimbarea tulpinii virusului și de nerespectarea regulilor de prevenire

Numărul tot mai mare de bolnavi infectați cu COVID-19 pune presiune nu doar  pe lucrătorii medicali din spitale, dar și pe medicii de familie, care tratează de la distanță persoanele confirmate cu noul coronavirus. La Centrul de Sănătate din Anenii Noi, în ultima lună, s-a dublat numărul celor testați pozitiv, medicii având misiunea de a trata nu doar pe cei infectați cu COVID-19, dar și persoanele cu alte maladii sau femeile gravide. Cum reușesc lucrătorii medicali să facă față volumului tot mai mare de lucru aflăm din interviul realizat de reporterul Radio Chișinău Aliona Savca cu șefa Centrului de Sănătate din Anenii Noi, Ina Gurschi.

-Avem 623 de persoane confirmate cu COVID-19 pe raion. Asta este foarte mult.

-Ați mai avut vreodată așa număr mare?

-Sigur că nu. Timp de o lună numărul a crescut cu 300 de bolnavi. Mai mult, noi avem foarte mulți contacți, care tot trebuie să fie monitorizați. Noi avem 1800 de contacți. Evident că volumul de lucru a medicului de familie s-a triplat. Monitorizarea pacienților se face prin telefon.

-Cum explicați această creștere vertiginoasă a numărului de noi bolnavi?

-În primul rând s-a schimbat tulpina virusului, iar în al doilea rând - nerespectarea de către oameni a măsurilor de prevenire a infecției.

-Câți medici de familie sunt implicați la tratarea acestor peste 600 de pacienți infectați cu COVID-19?

-Noi avem în total pe raion 45 de medici de familie. Depinde de localitate, însă, nu este nici una fără bolnavi infectați cu noul coronavirus.

-Au obosit medicii de familie să lucreze în acest regim?

-Psihologic este foarte greu de lucrat. Permanent la telefon și suni de trei ori pe zi la pacient să monitorizezi febra, respirația. Îi destul de greu, dar facem față.

-Care este durata medie de tratament a bolnavilor cu COVID-19?

-Depinde de situație. Dacă este forma ușoară – 10 zile, dar dacă este o formă cu pneumonie – mai mult de două săptămâni, până la douăzeci de zile. Depinde cum se manifestă virusul.

-Sunt frecvente cazuri când starea pacienților se agravează și este nevoie de spitalizare?

-Sunt asemenea cazuri când starea de sănătate se agravează. Acum mai des se agravează starea pacientului la a 8-a – a 10-a zi, sub supravegherea medicului de familie?

-Este ușor de găsit un loc în spital?

-Colaborăm cu spitalul și locuri se găsesc. A fost suplinit numărul de paturi cu 40 de unități.

-Pe lângă tratarea bolnavilor cu COVID-19 medicii de familie trebuie să acorde asistență medicală și celorlalte persoane. Care activități au prioritate?

-Asistența medicală se acordă la toți. La asistența medicală primară este în vizor și persoanele gravide, și copiii, și persoanele cu boli cronice, cu diabet, cu hipertensiune. Ei toți trebuie să fie supravegheați de către medicii de familie. Nu putem să-i lăsăm fără tratament. Fiecare se programează, contactează medicul de familie. Noi avem zile anumite pentru femeile gravide și pentru copii pentru că ei toți sunt mulți și vin la noi pentru imunizare. Pacienții cu boli cronice vin la noi prescrierea medicamentelor compensate. Fiecare medic are programarea lui și totul foarte bine se monitorizează.

Mulțumim frumos!

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău