INTERVIU/ Scenaristul Dumitru Olărescu: Marele regizor Tarcovski când a auzit ca sunt din Basarabia mi-a spus: “Aveți o bogăție despre care nici nu vă dați seama – se numește Maria Cebotari!” (AUDIO)
-
05 Martie 2020 13:52
Pe 10 februarie s-au împlinit 110 ani de la nașterea interprete basarabene ce ne-a dus faima în întreaga lume, Maria Cibotari. A fost una dintre cele mai mari soprane din lume în anii '30 - '40 ai secolului trecut și a cântat pe cele mai mari scene din Europa.
Deși au trecut aproape trei decenii de la proclamarea independenței și căderea regimului totalitar, marea artistă este puțin cunoscută la ea acasă, mulți fiind încă pradă unor prejudecăți comuniste, consideră scenaristul și publicistul Dumitru Olărescu, autorul filmului “Aria”, un documentar despre marea artistă Maria Cebotari.
Realizat în 2004, filmul a fost demonstrat anul acesta pentru prima oară la canalul public de televiziune Moldova 1.
Dorința de a realiza un film despre Maria Cebotari a apărut demult, încă din perioada sovietică, povestește Dumitru Olărescu în interviul acordat Alinei Rusu:
“A fost o provocare. Fiind la Moscova, la niște cursuri de estetică și dramaturgie de film, marele regizor Tarcovski, când a auzit ca sunt din Basarabia, mi-a spus: “Aveți o bogăție despre care nici nu vă dați seama – se numește Maria Cebotari!”. El a privit filmele cu participarea artistei și voia să afle detalii despre biografia ei. Spre rușinea mea, prea puține știam. Pentru că în perioada totalitară era interzis să vorbești despre Maria Cebotari.
Am încercat să mă documentez, prin intermediul unor cunoscuți am reușit să privesc niște filme cu participarea ei, care se află în arhiva cinematografică de la Moscova, „Belîie Stolbî”. Vin acasă și propun să facem un film documentar. Președintele de atunci al Goskino-ului îmi spune: “Tu ești un băiat tânăr, talentat, dar îmi pare că ești nebun! Cum să faci un film despre o femeie care i-a cântat lui Hitler?! Nu ți-e rușine?”– așa mi-a spus.
Între timp am mai privit filme cu participarea ei și când a fost posibil, în anii 90, împreună cu regizorul Vlad Druc și cu Aurelian Dănilă, în calitate de consultant, care era pe atunci ambasador în Germania, am început să lucrăm la acest documentar.
Am făcut filmul mai mult pe cont propriu, din entuziasm, cu gândul că este o datorie a noastră să aflăm mai multe despre marea artistă basarabeană, cunoscută în întreaga lume – dacă nu facem noi, cei din generația noastră, atunci cine o să facă?”, se întreabă scenaristul.
În cadrul interviului, maestrul Dumitru Olărescu își exprimă îngrijorarea și pentru faptul că mai multe documentare ce relatează despre alte personalități distinse ale culturii naționale, zac uitate pe rafturi. El consideră că aceste filme trebuie puse la dispoziția publicului larg, folosit ca materiale didactice în școli.
Maria Cibotari se naște la 10 februarie 1910 în Chișinău și se stinge din viață la 9 iunie 1949 la Viena. Studiază la școala normală de fete Florica Niță și la Capela Metropolitană din Chișinău, condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1924-1929) cu Maria Zlatov. A debutat în 1931 la opera din Dresda în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini, unde a rămas ca solistă până în 1943. Ulterior a fost angajată ca solistă permanentă a operei de stat din Viena, unde a rămas până la moarte. Maria Cebotari a cântat sub bagheta unor mari dirijori ca Fritz Buch, Arturo Toscanini, Clemens Krauss. A jucat în mai multe filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci.