Interviu | Rectorul Universității de Stat din Tiraspol, Eduard Coropceanu: UST înseamnă în primul rând, tradiție, calitate și performanță

  • 23 Iulie 2021 15:20
Interviu | Rectorul Universității de Stat din Tiraspol, Eduard Coropceanu: UST înseamnă în primul rând, tradiție, calitate și performanță

Continuă procesul de admitere la Universitățile din Republica Moldova. În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, depunerea dosarelor are loc online. Oferte destul de avantajoase au toate cele 29 de universități din Republica Moldova, iar viitorii studenți sunt îndemnați să acceseze site-urile oficiale ale universităților pentru a face cunoștință cu detaliile de admitere. Astfel, am discutat cu rectorul Universității de Stat din Tiraspol, Eduard Coropceanu într-un interviu realizat de Dumitrița Purici.

Ce oferte aveți pentru viitorii studenți?

Avem oferte diverse pentru viitorii studenți, majoritatea ofertelor educaționale a Universității de Stat din Tiraspol țin de științe ale educației fiind o proporție de vreo 80%. Este vorba despre pregătirea profesorilor în domeniul matematicii, informaticii, geografiei, biologiei, chimiei și altor domenii, dar sunt și alte specialități la alte domenii. Acestea ar fi informatica, ecologia, turismul, biologie, chimie și altele.

Toți studenții de la Ciclul I, cu frecvența la zi înmatriculați anul acesta  vor beneficia de cămin. Locurile la buget sunt suficiente pentru toți solicitanții, pentru că noi avem un număr mare la buget. Toate specialitățile sunt asigurate cu locuri la buget, în dependență de numărul studenți pe care îi vom avea. Avem secția de zi atât la licență cât și la master, dar avem și frecvență redusă, de asemenea.

De ce ar alege un eventual student anume Universitatea de Stat din Tiraspol?

Universitatea de Stat din Tiraspol înseamnă în primul rând, tradiție, calitate și performanță. Colectivul universității este format din cadre didactice care sunt, în proporție de peste 80 la sută doctori și doctori habilitați, acesta fiind un procent destul de înalt la nivel național. Este unul dintre lideri în domeniu pe piață. Plus la aceasta, s-au format școlile științifice care s-au format în cadrul Universității de Stat din Tiraspol în cele nouă decenii, sunt școli care au dat naștere atât instituțiilor de cercetări în domeniul științelor exacte ale naturii și în domeniul socio-umanistice. De asemenea, au fost fondatoare de universități, de colegii, de licee, etc.

Dar, în primul rând, mă refer la oportunitățile de angajare în câmpul muncii. În domeniul științelor ale educației sunt foarte solicitate, la moment, cadrele didactice, nu numai în localitățile rurale, dar chiar și în capitală. Studenții beneficiază de studii gratuite, bursă, cămin și angajare în câmpul muncii. Conform solicitării Ministerului Educației, Muncii și Cercetării, la finalizarea studiilor toți studenții, însă de la științe ale educației în primul rând, sunt repartizați în câmpul muncii. Beneficiind astfel, de statutul de tânăr specialist, ceea ce ar însemna acordarea ajutorului financiar în sumă de 120 mii lei. Fiind astfel, încurajați printr-un sistem destul de divers, ce ține de susținerea tinerilor specialiști. Adică, se micșorează sarcina didactică de la 18 ore la 14 ore săptămânal, acesta fiind numărul de ore pe care trebuie să le realizeze profesorul. Sunt o serie de oportunități de creștere în carieră prin susținerea gradelor didactice, cum ar fi grad didactic doi, unu sau superior. În plus, în ultimul timp au fost și majorări salariale.

Credeți că numărul viitorilor studenți la procesul de admitere se va micșora din cauza pandemiei?

Noi desigur că putem să avem diferite procese în dinamica formării contingentului de studenți în universități, pentru că și unele universități de peste hotare este deficitul de tineri și fiecare universitate fie că e din Olanda sau alte țări, se străduie să completeze numărul de studenți din alte țări, inclusiv din țări cu un nivel economic mai scăzut unde posibilitățile tinerilor sunt scăzute, ca în Republica Moldova, de exemplu. Dar totodată sunt și tendințe inverse, pentru că în contextul pandemiei, desigur că atât tinerii cât și părinții, își dau seama că situația oricând se poate agrava. Mulți studenți, trecând prin experiența de anul trecut, au înțeles deja cât este de dificil uneori când se închid hotarele, să revii acasă sau să reziști într-un alt sistem când ești plecat peste hotare.

Puțini tineri totuși aleg să devină pedagogi, de ce? Ce-i înspăimântă pe aceștia?

Este nevoie de revizuit și de reabilitat statutul pedagogului în societate, atunci când vom reveni la faptul că societatea va conștientiza că dezvoltarea, în general, a învățământului tehnic, medical și alte, începe de la pedagogul care pornește traiectoria copilului din școală, depinde de calitatea acestui pedagog. Atunci când societatea se va întoarce cu fața spre pedagog, medic, spre specialitățile care sunt de bază în societate atunci bănuiesc că se vor schimba puțin lucrurile, dar pentru aceasta probabil că trebuiesc programe sociale, inclusiv în mass-media să fie promovat acest statut. Ar fi bine să fie promovate bunele experiențe, frumoasele experiențe, deoarece sunt sute de profesori care au discipoli care fac studii de elită din Europa și din alte state, și de altfel, acele locuri care sunt luate la olimpiade internaționale, la diferite concursuri, trebuie să fie mediatizate. Trebuie să arătăm societății că sunt copii talentați, sunt profesori buni și care-și dedică viața pentru a crește aceste talente și de a le dezvolta. Atunci cred că societatea va începe a înțelege că reușitele copiilor noștri, chiar și atunci când vor deține o funcție impunătoare în Republica Moldova sau în alt stat, este într-o mare măsură și meritul implicării profesorilor din școală. Atunci când vom  ajunge ca să se schimbe imaginea și statutul profesorilor, și când vor fi stimulați și din punct de vedere economic cu cel puțin vreo 50% la prima etapă pentru pedagogi, atunci probabil vom avea un flux mai mare de tineri spre domeniul științei a educației și angajare în câmpul muncii.

Amintim că Pe data de 3 august va avea loc anunțarea rezultatelor intermediare, iar în intervalul  4 - 10 august - procesul de depunere a documentelor în original. Rezultatele finale urmează a fi anunțate pe  12 august. Pentru detalii suplimentare, viitorii studenți sunt îndemnați să acceseze site-ul oficial a universității, www.ust.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău